Comunicat de premsa relatiu a les reunions mantingudes amb els responsables del Partit Socialista suís

Autor:
Font:
Publicat el: 9 de Setembre de 2012

logo-gps-consell.JPG

Els socialdemòcrates andorrans i els socialistes suïssos intercanvien experiències sobre les relacions amb la Unió Europea

Coincideixen a defensar que ambdós països han de reforçar el camí vers la transparència iniciat el 2009

Durant la seva participació al Congrés del Partit Socialista Suís que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la ciutat de Lugano, Jaume Bartumeu ha mantingut una reunió de treball amb diversos responsables socialistes suïssos.

En la reunió que va tenir lloc el dissabte al vespre, en acabar-se el discurs d’Alain Berset “Conseiller Féderal” (ministre) socialista, van participar-hi els parlamentaris suïssos Susanne Leutenegger i Roberto Zanetti que segueixen molt directament les qüestions de regulació bancària, imposició dels dipòsits bancaris i relacions econòmiques internacionals. Ambdós van exposar al president del Grup parlamentari socialdemòcrata la posició del PS suís, que no accepta substituir la transparència en l’activitat financera per una imposició sobre els dipòsits dels titulars de comptes d’estrangers no residents a la Confederació per un impost que permet mantenir el secret.

Els socialistes suïssos volen avançar cap a unes relacions de plena col·laboració amb la comunitat internacional i precisament en els debats del Congrés han estat molt presents els joves socialistes (JUSOS) que han endegat una campanya per convocar un referèndum que rebutgi els acords que ha firmat Suïssa amb Anglaterra, Alemanya i Àustria que permeten mantenir el secret bancari.

A la reunió també van participar-hi Peter Hug, secretari internacional del PS i Stefan Hostettler, secretari general del partit.

Ambdós van exposar a Jaume Bartumeu que els socialistes suïssos consideren que l’actual model de relacions amb la Unió Europea ha quedat esgotat en la mesura que Brussel·les no accepta nous acords bilaterals en àmbits concrets de les relacions econòmiques amb la Unió. Precisament per això el Congrés de Lugano ha aprovat uns nous punts programàtics del PS en els quals es defensa iniciar un procés que hauria de portar a l’adhesió plena de la Confederació Helvètica a la Unió Europea.

En la reunió, Jaume Bartumeu va exposar quina és la posició dels socialdemòcrates en el procés d’acostament d’Andorra a Europa fent especial referència a l’acord monetari i a la via que s’està explorant per participar al mercat interior.

Finalment es va acordar mantenir oberta una línia d’intercanvi d’informació entre ambdues formacions i reforçar la col·laboració en el marc de la participació al Partit Socialista Europeu.

Lugano, 9 de setembre del 2012