Bartumeu exposa a Suïssa l’acostament del país a Europa

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 10 de Setembre de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha participat el cap de setmana en el congrés del Partit Socialista suís i ha aprofitat la seva estada a Lugano per mantenir diferents reunions en què, bàsicament, s’ha abordat la qüestió de la relació amb la Unió Europea.

Dissabte al vespre es va reunir amb els parlamentaris suïssos Susanne Leutenegger i Roberto Zane i, que segueixen molt directament les qüestions de regulació bancària, imposició dels dipòsits bancaris i relacions econòmiques internacionals. Ambdós van exposar a Bartumeu la posició del PS suís, que no accepta substituir la transparència en l’activitat financera per una imposició sobre els dipòsits dels titulars de comptes d’estrangers no residents a la Confederació Helvètica per un impost que permet mantenir el secret.

Els socialistes suïssos volen avançar cap a unes relacions de plena col·laboració amb la comunitat internacional i en els debats del congrés han estat molt presents els joves socialistes, que han endegat una campanya per convocar un referèndum que rebutgi els acords que ha firmat Suïssa amb Anglaterra, Alemanya i Àustria, que permeten mantenir el secret bancari.

A la reunió també hi van participar Peter Hug, secretari internacional dels socialistes suïssos, i Stefan Hostettler, secretari general del partit, que van exposar a Bartumeu que consideren que l’actual model de relacions amb la Unió Europea ha quedat esgotat en la mesura que Brussel·les no accepta nous acords bilaterals en àmbits concrets de les relacions econòmiques. Precisament per això el congrés de Lugano ha aprovat uns nous punts programàtics en els quals es defensa un procés que hauria de portar a l’adhesió plena de la Confederació Helvètica a la Unió Europea.

En la reunió, Bartumeu va exposar quina és la posició dels socialdemòcrates en el procés d’acostament d’Andorra a Europa fent referència a l’acord monetari i a la via que s’està explorant per participar al mercat interior. Finalment es va acordar mantenir oberta una línia d’intercanvi d’informació entre ambdues formacions.