Bartumeu insta DA a assumir els errors en la previsió del dèficit de l’Estat

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 22 d'Agost de 2012

El Govern preveu tancar l’exercici del 2012 amb un dèficit de 201,83 milions, una xifra molt allunyada dels 63 estimats i que s’ha disparat en haver d’abonar de cop 114 milions per les obres del túnel dels Dos Valires i dels trams de la desviació de Sant Julià que es posaran en servei abans de final d’any.

Un dèficit que el ministre de Finances, Jordi Alcobé, considera que no és real i que s’ha d’analitzar sense tenir en compte l’abonament del cost de les obres. L’anàlisi del Govern no el comparteix el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que ahir va instar DA a assumir els errors en la previsió del dèficit i a no buscar excuses en el pagament de les obres. “És una barbaritat intentar analitzar-ho així. Es poden fer moltes maniobres d’enginyeria financera, però la xifra és de 200 milions i no de 63.”

La crítica socialdemòcrata va més enllà que el Govern no hagués previst en el pressupost que s’havien d’abonar les obres del túnel dels Dos Valires i de Sant Julià. “No s’ha descobert ara que s’havien de finançar aquestes infraestructures”, va assenyalar Bartumeu, “el problema és que el Govern demòcrata va presentar un pressupost per només reduir el dèficit i ara es veu que ha estat un mal negoci”.

Bartumeu va recordar que en la sessió del Consell General del 15 de desembre passat, en què es va rebutjar l’esmena a la totalitat socialdemòcrata al pressupost del 2012, ja va assenyalar que aquests comptes només portarien a Andorra més atur, més desigualtat i més endeutament. “Vaig preveure que hi hauria problemes i els seus números ens han donat la raó. Ara el Govern no vol reconèixer la realitat.”

Per líder socialdemòcrata, tampoc no és una excusa vàlida que el Govern, que volia pagar en terminis a 20 anys, s’hagi trobat ara que ha d’abonar de cop obres que van projectar anteriors executius. “Diuen que governs anteriors van decidir aquestes obres, però que diguin quins van ser. Ho van fer els de l’òrbita de DA dels anys 2001 a 2005”, va indicar, recordant que en els dos anys de Govern socialdemòcrata “es van aturar les obres de Sant Julià perquè no hi havia diners”.

DEMANDA D’INFORMACIÓ SOBRE ELS TREBALLS REALITZATS PER L’EMPRESA MONITOR GROUP

El conseller general del PS David Rios va presentar divendres passat a Sindicatura una demanda d’informació al Govern sobre els treballs que ha realitzat l’empresa Monitor Group, doblement contractada per captar capital estranger. En un comunicat, el PS indica que després d’1,5 milions d’euros i tres mesos des de la finalització dels treballs, “no s’ha observat cap millora en la situació del país ni cap empresa estrangera ha iniciat la seva instal·lació ni tampoc ha manifestat la seva voluntat fefaent de fer-ho”.

És per això que reclamen al Govern tota la documentació generada per Monitor Group en relació amb els dos contractes, tota la documentació generada per Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) o el Govern sobre la base de la de Monitor Group i tota la relacionada amb la iniciativa Actua.

pdf3.jpg