DA tomba l’esmena del PS per evitar la cessió al 0%

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 18 de Juliol de 2012

La comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme va tancar ahir el debat de les esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme que, entre d’altres qüestions, permetrà als comuns rebaixar temporalment la cessió obligatòria per construir en sòl urbà consolidat. Demòcrates per Andorra (DA) va rebutjar l’esmena del Partit Socialdemòcrata (PS) a la disposició transitòria que permet als comuns condonar totalment el pagament durant nou mesos. El PS pretenia que la rebaixa mínima fos del 5% i no del 0%.

Barcia va explicar a l’ANA que la comissió «ha fet una bona feina perquè s’ha pogut millorar molt el text», tot lamentant que no aprovés l’esmena socialdemòcrata en quant a la rebaixa de la cessió de terreny obligatòria en sòl urbà consolidat. Barcia va dir que des del PS es tem que la modificació d’aquesta Llei «està feta per beneficiar persones ben concretes que tenen terrenys en sòl urbà consolidat i que no són precisament persones necessitades». I va criticar que la modificació es fes per tràmit d’urgència, «tenint en compte que l’urbanisme és molt complicat». Barcia també va demanar al Govern que «deixi de fer tants pedaços a la Llei del sòl, i faci un plantejament seriós per treballar amb temps en una nova llei». I va alertar que al final, «serà una llei inaplicable i un nyap generalitzat».

El conseller demòcrata Aleix Varela va dir que DA rebutja l’esmena del PS perquè actualment alguns comuns ja apliquen el 5% sense que això «hagi servit per augmentar els projectes de construcció», i que per tant la idea és que «els comuns puguin baixar fins al 0% com a mesura de reactivació del sector». Varela va lamentar que el PS «sempre vulgui anar més enllà i busqui raons» i va recordar que «cada dia s’estan destruint entre un i dos llocs de treball en el sector de la construcció». DA justifica la mesura en l’intent de salvar entre 150 i 200 llocs de treball «durant els nou mesos que duri la transitòria». Varela va afegir que «la mesura s’aplica en sòl urbà consolidat perquè s’hi pot construir de seguida, mentre que altres tipus de sòl requereixen plans d’urbanisme.

No obstant això, la Comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme va aprovar per unanimitat quatre esmenes –tres del PS i una de DA- una per majoria de DA, mentre que cinc esmenes més del PS es van retirar i negociar. La Comissió no va aprovar però, l’esmena del PS que pretenia que la rebaixa de la cessió obligatòria no fos inferior al 5%.