Bartumeu vol «esbrinar» l’actual política d’inversions de la CASS

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 17 de Juliol de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata té la intenció d’esbrinar quina és l’actual política d’inversions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per assegurar-se que es continua en la línia «conservadora» que tant el Govern com el Consell General van instar la direcció de la parapública a seguir a començament de la dècada de 1990.

De fet, el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, està convençut que no es pot abordar la reforma de la CASS sense conèixer-ne la gestió i critica que el Govern vagi tirar endavant una primera reforma –de «retallades» de serveis i prestacions– sense explicar-ne res. «No diem que no s’hagi de reduir la despesa, però també cal millorar la gestió i, de moment, no se n’ha parlat», va afegir Bartumeu.

Sobre les males pràctiques del passat, el president del grup socialdemòcrata va acusar els governs liberals de Marc Forné i Albert Pintat d’haver retingut la informació sol·licitada a la CASS per part del Consell General, relativa a les pèrdues de la parapública els anys 2001 i 2002, i que ascendien a 17,8 milions d’euros. En roda de premsa, Bartumeu va assenyalar que va ser el govern socialdemòcrata qui, el desembre del 2009, va descobrir que, cinc anys abans –el setembre del 2004–, el president del Consell d’Administració de la CASS ja havia tramès al Govern tota la informació sobre els fons gestionats aquells anys.

Ara bé, malgrat que el Consell General, a través de la comissió tècnica de les inversions i desinversions de la CASS, havia sol·licitat aquesta informació en reiterades ocasions, tant la carta del president com els dossiers «havien quedat guardats en un armari». Bartumeu creu que l’ocultació d’aquests documents va ser premeditada, ja que la insistència dels parlamentaris sobre aquesta qüestió no deixa lloc a un «error o descuit».

Els anys 2001 i 2002, tot i que les inversions de la CASS havien passat a ser gestionades per tercers, es van registrar pèrdues per un valor de 17,8 milions d’euros. En concret, les pèrdues es van localitzar en els comptes gestionats per Banc Internacional-Banca Mora, amb uns rendiments negatius de 2,8 i 10,7 milions d’euros, i American Express, amb una pèrdua de 4,3 milions d’euros.

Aquest mes de juny, la Junta de Presidents del Consell General va acordar la dissolució de la comissió tècnica que feia el seguiment de les inversions i desinversions de la CASS. En realitat, aquesta comissió feia temps que estava inoperativa –l’última reunió va ser l’octubre del 2008. A partir d’ara, el control parlamentari s’exercirà per altres vies, com poden ser les preguntes al Govern. Bartumeu, a més, confia que sigui el propi Executiu qui efectuï el control de la gestió de la CASS.