El Consell General va tenir moltes dificultats en els últims anys per rebre informació del Govern sobre les inversions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe sobre les reunions de la comissió tècnica de seguiment de les inversions i desinversions de la parapública, creada l’any 1993.
Ahir, però, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va anar més enllà durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació per valorar el contingut d’aquest informe. Així, el cap de l’oposició va indicar que els governs liberals de Marc Forné i d’Albert Pintat van amagar informació al Consell General, tot i que havia estat tramitada pel president de la CASS, Francesc Gran, segons va detectar el Govern socialdemòcrata. “El desembre del 2009 descobrim que a Presidència hi havia guardada en un armari, des del setembre del 2004, la documentació que havia demanat el Consell General al cap de Govern, Marc Forné, i que allà va continuar durant tot el mandat del Govern Pintat”, va explicar Bartumeu.
La documentació s’hauria retingut, tot i les reiterades reclamacions fetes des de la cambra legislativa, per amagar les pèrdues de 17,8 milions d’euros que la parapública havia tornat a registrar els anys 2001 i 2002, tot i que el Consell General havia expressat des del 1992 la voluntat que no es fessin més inversions de risc. Segons va indicar Bartumeu, “costa de creure, amb les reiterades peticions trameses per diversos síndics, que la documentació estigués tancada en un armari per error o oblit involuntari. Hi havia –entenem nosaltres– una clara voluntat de no fer arribar al Consell General la documentació que tenia el dret i l’obligació de sol·licitar, igual que el Govern tenia l’obligació de trametre-li”.
Els dossiers trobats van ser finalment tramesos a la comissió tècnica el gener del 2010. Les pèrdues dels anys 2001 i 2002 es van localitzar en concret als comptes gestionats per BIBM, de 2,7 i 10,7 milions, i per American Express, per 4,3 milions d’euros. “Hem de suposar que aquests diners es van perdre per una decisió equivocada en el plantejament de la gestió dels fons”, va afegir Bartumeu.
Perquè no es tornin a repetir situacions d’aquest tipus, i assegurar que des de la parapública es mantingui una política conservadora pel que fa a les inversions amb els seus fons, el grup parlamentari socialdemòcrata farà les demandes d’informació i preguntes que cregui oportunes al Govern, i no descarta que pugui sol·licitar la compareixença de la comissió delegada creada per la CASS el febrer del 2007 per millorar el control de les inversions.
Bartumeu va manifestar que no és tasca dels polítics decidir on s’inverteix en cada moment els fons de la parapública, però sí garantir que hi hagi mecanismes perquè es respectin els criteris conservadors en les inversions. “La responsabilitat dels grups parlamentaris és controlar el que està passant, especialment quan el Govern no ens acaba d’informar si fa un seguiment d’aquesta qüestió però sí que ve amb la tisora retallant prestacions”, va indicar el president del grup parlamentari socialdemòcrata. “No és intrínsecament pervers que s’hagi de reduir la depesa, però cal també millorar la gestió, i d’això de moment no ens n’ha parlat el Govern”, va dir Bartumeu.
A més d’esbrinar “les eventuals responsabilitats” que hi pugui haver en aquest tema, l’oposició estarà també especialment atenta a l’execució de la sentència que va condemnar al seu dia l’exdirector de la CASS Antoni Ubach per la gestió realitzada durant els anys 1989, 1990 i 1991. A hores d’ara, la parapública no ha donat a conèixer mai si s’han pogut recuperar diners a través de les diferents accions judicials engegades, tant a Andorra com a Espanya.
L’informe de la comissió tècnica de seguiment de les inversions conclou que amb les desinversions la CASS va perdre 35,3 milions d’euros. “El que s’ha perdut és un escàndol”, va opinar ahir Bartumeu. A les reunions de la comissió tècnica mai no es va fer referència a les inversions en comptes gestionats, ni a les seves característiques ni als seus rendiments.