Bartumeu acusa Forné i Pintat d’amagar pèrdues de la CASS

Autor: REDACCIÓ/AGÈNCIES
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 17 de Juliol de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va acusar ahir els governs liberals de Marc Forné i d’Albert Pintat de retenir la documentació sobre les inversions de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) que reclamava el Consell General.

Bartumeu, que va comparèixer en seu parlamentària per fer una valoració de l’informe emès per la comissió de seguiment de les inversions i desinversions de la CASS des que es va crear l’any 1993, va explicar que la comissió va ser informada de les desinversions que van donar lloc a unes pèrdues de 35 milions d’euros, però no va disposar de la informació sobre les noves inversions fetes  ns al 2010.

En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va incidir en el fet que durant el seu mandat com a cap de Govern van descobrir que la documentació que el 2004 havia tramès el president del consell d’administració de la CASS al cap de Govern “havia estat guardada en un armari i ni Marc Forné ni Albert Pintat la van trametre al Consell General”, malgrat que l’haguessin reclamat diverses vegades.

Segons Bartumeu, “no va ser per oblit ni per error, sinó amb una clara voluntat de no fer arribar la documentació”, ja que els informes contenien el que havia passat l’any 2001 i el 2002, durant els quals, tot i que les participacions directes en empreses havien passat a ser inversions gestionades per tercers, hi va haver unes pèrdues de 17,8 milions d’euros. Concretament, l’informe aprovat recentment explica que les pèrdues es van localitzar en els comptes gestionats per BIBM amb uns rendiments negatius de 2,8 i 10,7 milions d’euros, i American Express, amb una pèrdua de 4,3 milions.

Davant d’això, el grup socialdemòcrata reclama un control i una vigilància per part del Govern, per garantir que, atès que s’ha decidit donar per acabada la tasca de la comissió de seguiment del Consell, es mantingui la política d’inversions conservadora. Bartumeu va indicar que “no sabem si el Govern està fent el seguiment d’aquesta qüestió, però sí que va retallant prestacions”.

El PS veu “inevitable” la marxa enrere en l’heliport

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que l’executiu haurà de fer “inevitablement” marxa enrere en el projecte de construcció de l’heliport nacional al roc de Patapou.

Així ho va explicar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que va assegurar que l’emplaçament escollit és “una barbaritat” i que l’estudi que s’ha encarregat per ampliar les garanties de seguretat s’ha fet per “disfressar la marxa enrere que el Govern haurà de fer inevitablement”, un cop avaluïn la di cultat que tindran per qüestions legals per defensar-ho i guanyar davant dels tribunals.

Així mateix, Bartumeu considera un “despropòsit” que el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, “doni per fet que l’informe beneirà les seves decisions”, ja que és un problema quan un “se sent ungit de veritats revelades i creu que no es pot equivocar”.

D’altra banda, el grup parlamentari socialdemòcrata ha respost per carta a la tramesa d’informació que la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, els va fer arribar sobre el tema del Patapou. En la missiva, Bartumeu manifesta el suport del grup al recurs que ha interposat el Comú de la capital, i apro – ta per recordar que el PS està disconforme no només amb l’emplaçament, sinó també amb el tipus de concurs, ja que entenen que no es pot licitar la construcció i gestió d’un heliport nacional a un privat. Per aquest motiu, en el marc de l’acció de control al Govern, ja fa mesos que qüestionen la legalitat de la qüestió.