Bartumeu confirma que no donaran suport a l’acord amb la Santa Seu

Autor:
Font:
Publicat el: 8 de Maig de 2008

El Periodic d'Andorra 

Jaume Ventura

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va confirmar ahir el que tothom s’esperava: no donaran suport a la ratificació del conveni amb la Santa Seu a la sessió del Consell General de dijous que ve. Tot i que no va voler explicar els motius d’aquesta posició, el polític de la capital va ressaltar que, a més de les formes del Govern a l’hora de portar endavant aquest tema, no estan d’acord amb certs punts de l’articulat de l’acord.

Tampoc no va voler avançar si el vot serà en forma d’abstenció o de vot negatiu, una decisió que el representant socialdemòcrata va explicar que no prendran fins a la reunió que tenen prevista per dimarts.

Bartumeu no es va mossegar la llengua i va criticar que les negociacions amb l’Església “són un exemple del ridícul que s’està fent al Principat amb la política exterior. La Constitució diu que el Govern dirigeix la política internacional, però la realitat és que l’Executiu andorrà no exerceix aquesta competència i no informa ni busca acords o complicitats amb l’oposició”. Un ridícul que el socialdemòcrata vol canviar a través d’una reorientació de les accions en aquest camp i enfocar la política exterior perquè “serveixi per ajudar els andorrans que viuen o treballen a l’exterior, per obrir nous mercats i per mantenir una presència activa i dinàmica en els organismes en els quals es troba el Principat”.

A més, el cap de l’oposició va insistir que hagués preferit una altra actitud per part de l’Executiu: “Si les coses es parlen abans, es podria haver obtingut un text que inclogués el nostre sentiment”. De fet, va qualificar d'”inútil” la compareixença prevista per a divendres de la ministra d’Exteriors, Meritxell Mateu, davant la comissió: “No sé què ens vol venir a explicar, la veritat, però cal recordar que Pintat em va trucar des de Roma ja després de tancar l’acord. El text no necessita explicació, ja l’hem pogut llegir”.

LA FIGURA DELS COPRÍNCEPS// Relacionat amb tot plegat, Bartumeu també va valorar la posició que està prenent l’Executiu pel que fa a la independència de Kosovo, que també creu que és “significatiu” de la política del Govern: “No es poden aixoplugar en la indefinició i en fugir d’estudi dient que volen saber l’opinió de Sarkozy. ¿Que poder ja saben l’opinió de Vives? En aquest cas, s’hauria de recordar que la Constitució diu que els coprínceps arbitren el funcionament del país però estan fora del debat polític. És una irresponsabilitat presentar-los d’una altra forma, no els ho correspon”.

Cal destacar que Bartumeu es reunirà avui, acompanyat pel conseller general Francesc Rodríguez, amb el Representant del Copríncep Episcopal, Nemesi Marquès. Tot i que el socialdemòcrata no va voler entrar en els temes que es posaran sobre la taula en aquesta reunió –de fet, va insistir que la trobada no l’han demanat ells i que, per tant, ho desconeix–, és evident que el Concordat pot ser un dels punts principals de l’ordre del dia.

pdf3.jpg