Ho va fer només amb els vots de la majoria demòcrata, ja que els consellers del PS van abstenir-se tot al·legant, segons va argumentar David Rios, que era “un molt mal conveni” per a Andorra per culpa de la “precipitació” amb la qual es va negociar.
Aquesta opinió va provocar l’enuig del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va criticar llavors la forma d’actuar del Govern socialdemòcrata amb aquest conflicte.
El ministre lauredià va recordar davant la cambra el “llarg procés” de converses –“onze anys i deu reunions”– que s’ha hagut de seguir per arribar a aquest acord, que va definir com “equilibrat i amb avantatges i concessions per totes dues parts”. Saboya va posar en relleu que “els únics convenis sense concessions són els que no se signen”. En referència amb les crítiques rebudes per l’excònsol d’Encamp, Miquel Alís, va assegurar “entendre que ell defensava els interessos parroquials” però va manifestar que “els de l’Estat han d’estar per sobre”.
Les explicacions del ministre no van convèncer Rios, que va posar de manifest que amb l’acord “Andorra perd fins a 43 camps de futbol i 26 hectàrees de terreny”, entre les quals, espais com el pic del Ruf, “atractiu per a molts excursionistes” o un tram del camí de pastors dels Isards. Per al conseller encampadà, això és conseqüència que l’executiu “no va voler esperar al canvi de govern a França i va actuar amb lleugeresa i precipitació”.
Saboya va respondre a aquests retrets recordant que el litigi fronterer “és el que vam heretar” en arribar al Govern i acusant l’antic executiu de no haver tingut “voluntat” per resoldre’l. “En diplomàcia també són dolents els silencis; potser era millor no contestar a les propostes franceses”, va apuntar el titular d’Afers Exteriors.
El ple del Consell també va ratificar l’altre acord rubricat amb França, el de gestió de l’aigua de la conca de l’Arieja. En aquesta ocasió, el conveni va rebre el suport de tots dos grups parlamentaris.
HI HAURÀ EXCEPCIONS A LA CONTRACTACIÓ ZERO
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va avançar que en el pressupost per al 2013 s’hi inclouran canvis en la limitació per contractar nou personal, especialment pensant en àmbits com els cossos especials, educació, justícia i també en aquells departaments que hagin de reforçar-se per complir amb els compromisos internacionals derivats de l’acord monetari o de les exigències d’organismes com el Greco o el Moneyval. I és que, va admetre, aquesta prohibició afecta “tots els ministeris” i, en canvi, “hi ha alguns àmbits amb realitats diferents”. Com a mesura provisional, el Consell General va aprovar ahir un canvi en els comptes del 2012 que donarà a l’executiu la possibilitat de contractar personal per cobrir jubilacions de policies, vacants de secretaris judicials o personal per a organismes com ara l’INAF o bé la Unitat d’Intel·ligència Financera.