Els successius governs que hi ha hagut els últims anys, d’un color polític i altre, s’han afanyat sempre a controlar de prop la gestió de la ràdio i la televisió públiques. Una regulació que faci que aquests mitjans no depenguin tan estretament del Govern de torn, que és qui nomena el director general, i tingui més en compte el pluralisme és, així doncs, una assignatura pendent.
El debat que s’ha originat arran de la proposició de llei que ha de permetre finalment eliminar el Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA), que dijous prendrà en consideració el Consell General, ha fet que es torni a parlar altre cop d’aquesta qüestió.
Així, en una legislatura en què sembla que no hi ha gaire marge per a consensos segons el que s’ha viscut fins ara, es podria aconseguir a partir del setembre una entesa entre els grups parlamentaris demòcrata i socialdemòcrata per fer una reforma més aprofundida de la Llei de la radiodifusió i televisió pública i de creació de la societat pública Ràdio i Televisió d’Andorra SA. L’objectiu seria que d’una vegada per totes quedi regulat el pluralisme en els mitjans audiovisuals públics.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va manifestar ahir, en acabar la reunió de la junta de presidents, que veu factible que es pugui arribar a un acord amb la majoria demòcrata per elaborar de manera conjunta aquesta reforma. Bartumeu va parlar d’aquesta possibilitat ahir mateix amb el president del grup demòcrata, Ladislau Baró.
Aquesta modificació àmplia de la llei sobre els mitjans públics s’abordaria un cop s’aprovi al setembre la proposició per eliminar el CAA, presentada pel grup demòcrata. “El que considerem els dos grups que s’ha de fer és una llei més àmplia que reguli el funcionament dels mitjans audiovisuals públics i també el seu pluralisme”, va indicar Bartumeu.
Entre les qüestions que inclouria el text hi ha, per exemple, el nomenament del director general de l’organisme públic, que actualment correspon al Govern però que en el futur podria ser una competència del Consell General, si així es decideix. La nova llei determinaria també la composició de la junta general d’accionistes de l’ens, que a hores d’ara és el mateix Govern. “Del que es tracta ara és d’eliminar un organisme que entenem tots que és absolutament inútil en el sentit educat de la paraula, és a dir, que no assumeix les funcions que teòricament el text legal li atribuïa. I després s’ha de fer una llei que asseguri el pluralisme i permeti la millor gestió possible dels mitjans públics”, va afegir Bartumeu.
Amb aquests canvis previstos, Bartumeu considera que hi haurà menys possibilitats que es facin “barbaritats’” com el contracte blindat de l’exdirector executiu Joan Besson, que ha de ser indemnitzat ara amb més de 237.000 euros.
Nova sessió del Consell
A la reunió d’ahir de la junta de presidents es va acordar celebrar una sessió ordinària del Consell dijous vinent. L’ordre del dia constarà de set punts, entre els quals l’informe anyal del Raonador del Ciutadà corresponent al 2011 i l’examen i la votació de la presa en consideració de la proposició de Llei de modificació de la Llei de la radiodifusió i televisió pública i de creació de la societat pública Ràdio i Televisió d’Andorra SA, del 13 d’abril del 2000. També es tractarà l’examen i votació dels projectes de llei de tinença i de protecció d’animals, de salut animal i seguretat alimentària, i de modificació del pressupost per a l’exercici 2012. Aquest últim text servirà perquè el Govern pugui fer noves contractacions a la policia, la justícia i els organismes financers.
La sessió inclourà també l’examen i votació dels acords amb França sobre la delimitació de la frontera i la gestió conjunta del recurs d’aigua de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arièja. La junta de presidents va decidir també reservar el 31 de juliol, a les quatre de la tarda, per celebrar una eventual sessió del Consell on s’analitzarien les diferents iniciatives que puguin estar disponibles. Aquest ple de final de mes estaria dedicat de manera exclusiva al projecte de llei de modificació de la llei del sòl, en cas que la comissió legislativa enllesteixi el treball sobre el text.
El PS aposta per cobrir totes les vacants a la policia
La sessió extraordinària que celebrarà el Consell General dijous vinent servirà per aprovar la modificació de la Llei del pressupost que permetrà poder cobrir les vacants d’agents de policia, secretaris judicials i personal eventual per al ministeri de Finances, a la qual no s’ha presentat cap esmena. El parer del grup parlamentari socialdemòcrata, que va presentar la resolució al final del debat d’orientació política, és que s’han de cobrir totes les vacants que s’han registrat al cos de policia. L’executiu, però, no ha deixat clar encara si es cobriran totes aquestes places, a l’espera d’avaluar el funcionament amb la nova estructuració del cos. “El Govern ha fet un llarg camí des del que va dir a la campanya electoral, quan va afirmar que no calia contractar més personal, sinó que fins i tot s’havia de reduir, fins a aprovar la nostra proposta de resolució”, va ressaltar Bartumeu. El cap de l’oposició també va assenyalar que a la memòria del projecte de llei es comptabilitzi el cost econòmic que té cobrir dotze vacants i dos secretaris judicials, que ascendeix a 460.678 euros. La memòria també parla dels eventuals que s’hauran de contractar per al ministeri de Finances i els organismes com el Moneyval, el Greco i l’OCDE, però no en fixa el nombre concret.