El PS vol mantenir un mínim del 5% en les cessions obligatòries a sòl urbà consolidat

Autor: AGÈNCIES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Juliol de 2012

Rebaixar la cessió obligatòria per construir en sòl urbà consolidat sí, però no de forma total. El grup parlamentari socialdemòcrata considera que hi ha d’haver un percentatge mínim del 5% per no reduir en excés els ingressos dels comuns per aquest concepte i per garantir que es podrà continuar obtenint terrenys per a equipaments.

Aquesta és una de les esmenes, un total de nou, que ha presentat la formació al projecte de modificació de la Llei d’urbanisme. Totes les propostes s’hauran de debatre ara a la comissió d’Economia.

El president suplent del grup, Gerard Barcia, va argumentar que volen limitar la possibilitat de reducció, ja que entenen que, malgrat que es mantingués un 5% de cessió, ja es parlaria d’una rebaixa considerable per poder reactivar el sector de la construcció, objectiu principal que persegueix la proposta legislativa. A més, el parlamentari canillenc posa en relleu que aquest percentatge és el mínim que fixa la llei. Barcia també va argumentar que la mesura no ha de suposar un gran impuls per al sector, ja que el sòl urbà consolidat que queda encara per construir a les diferents parròquies ja és poc.

A més, va afegir que aquesta mesura discrimina les construccions que es facin en sòl urbanitzable o sòl urbà no consolidat, i que si es rebaixa fins al 0% s’elimina la funció social que té l’urbanisme, ja que cal tenir en compte que les cessions són per fer equipaments públics.

D’altra banda, el PS també ha presentat una esmena per tal que els comuns tinguin l’obligació per llei de publicar anualment el valor del terreny de cada unitat d’actuació, per tal que es puguin anar actualitzant. Una altra modificació proposada per l’oposició és que l’obligació de tenir 3.000 metres de parcel·la per construir bordes i cabanes de muntanya no destinades a habitatge permanent s’estengui també als terrenys situats en sòl no urbanitzable. El text només inclou aquest supòsit en sòl urbà no consolidat i sòl urbanitzable.

Pel que fa al grup parlamentari demòcrata, ha presentat dues esmenes que corregeixen aspectes del redactat, tal com va apuntar el conseller general Aleix Varela. El parlamentari va recordar que el text ja s’havia treballat amb Govern, fet que explica les escasses propostes de modificació.