El PS acusa de falta de “coherència” els empresaris per rebutjar l’IRPF

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Juliol de 2012

La petició dels empresaris de replantejar la futura aplicació d’un IRPF, feta en el document Andor­ra té Futur presentat la setmana passada ha estat rebuda amb crítiques per part del PS, tant pels membres de l’executiva com pels del grup parlamentari.
El líder de l’oposició al Consell, Jaume Bartumeu, va defensar la necessitat d’aquesta figura impositiva per poder signar convenis que evitin la doble imposició (CDI) i va indicar que veia amb poc sentit la proposta feta per la CEA, l’EFA i la Cambra de Comerç.
“Em preocupa la pèrdua de sentit de la realitat que sembla que anima les tres entitats”, va apuntar el president del grup socialdemòcrata, per a qui “no hi ha coherència a voler obrir l’economia i signar CDI i després dir que no s’ha de posar IRPF; si no s’implanta, no hi haurà convenis.” Bartumeu va lamentar també que “una entitat gairebé parapública com la Cambra, que ha      d’assessorar tots els agents econòmics” es vagi “convertint gradualment en una patronal”. El líder de l’oposició va reiterar la voluntat del seu grup de tramitar durant la tardor un text sobre aquest impost si la iniciativa no l’agafen abans des del Govern o des del grup demòcrata. En aquest sentit, va celebrar que DA parli ja del 2013, perquè “ja haurem guanyat un any, no nosaltres, sinó l’economia”.
De la seva banda, el president del PS, Víctor Naudi, va posar en relleu que, al seu entendre, “aquests grups”, en referència amb els autors del document, “marquen el full de ruta del Govern, que està a les seves mans”. Pel dirigent de la formació, aquesta situació “s’ha vist fins ara i es continuarà veient amb altres accions que ja han anunciat”. El polític escaldenc va recordar que durant la seva intervenció en l’acte de presentació “Maria Reig va parlar d’avaluar-nos internacionalment”, un desig que, va apuntar, “és contradictori amb el fet de dir que no es vol l’IRPF”.
Naudi també va criticar altres propostes del document, com ara les vinculades amb la seguretat social. “Parlar d’autofinançament de la CASS és preocupant i també atacant la funció pública estan fraccionant la societat”, va indicar.