Apunts d’actualitat 4 de maig del 2008 |
Un estudi dut a terme a França per l'”Institut de veille sanitaire” ha posat en evidència que la relació entre el fet d’haver estat exposat a les emanacions atmosfèriques dels incineradors d’escombraries en els anys 1970 i 1980 i el risc de patir determinades formes de càncer és “estadísticament significativa”.
Els resultats definitius d’aquest estudi foren publicats el dia 27 de març del 2008 al portal d’Internet de l’InVS francès.
En la seva edició del dia 5 d’abril el diari LE MONDE en va parlar i també hem vist un article a una altra publicació francesa, la revista BOL D’AIR, el 19 d’abril del 2008.
Els resultats estadístics posen en evidència una relació significativa entre el fet d’haver estat exposat als fums dels incineradors i el risc de patir un càncer.
En relació a les dones que no hi han estat exposades, les dones que han viscut vora d’un forn incinerador tenen 6% més de risc de patir càncer. Percentatge que augmenta fins al 9% pel càncer de mama. Pel conjunt de la població hi ha un 12% de risc suplementari de patir limfomes.
Pel que fa als homes, el fet d’haver conviscut amb els fums dels incineradors fa augmentar el percentatge de risc al 23% pel càncer primitiu dels ossos.
Els autors d’aquest preocupant estudi reconeixen d’altra banda que probablement poden haver subestimat els riscs reals, com sigui que els càncers esdevinguts després del 1999 no han estat analitzats en el seu treball.
Així ho assenyala Pascal FABRE, metge epidemiòleg i coautor de l’estudi oficial quan diu: “… la literatura científica ens ensenya que els càncers poden aparèixer trenta anys després d’haver estat exposat a la inhalació de certes substàncies…”.
Ja sabem que a comptar del 2006 hi ha normes molt més dures que han de respectar els centres de tractament de residus per incineració i, fins i tot, ens diuen que la pol·lució és molt i molt inferior a les emanacions dels incineradors dels anys 1970 i 1980.
Però en qualsevol cas, aquest informe oficial planteja amb una base científica inatacable una crua realitat: els habitants objecte de l’estudi han estat exposats entre vint i trenta anys als fums tòxics. Tenint en compte que cal un llarg període abans que es declarin o apareguin alguns càncers, “… no es pot excloure”, conclou l’Institut de veille sanitaire “que les exposicions que s’esdevingueren els anys setanta puguin encara avui afavorir l’aparició de càncers”.
Mentrestant, a casa nostra, el ministeri de Salut no sembla pas preocupat per l’augment evident de malalts de càncer.