Vot particular del PS per evitar la doble imposició dels estocs

Autor: E. O. G.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Juny de 2012

El Partit Socialdemòcrata presentarà un vot particular a la llei de l’Impost General Indirecte –l’IVA andorrà– amb l’objectiu que el grup parlamentari demòcrata rectifiqui i no elimini la disposició transitòria per la qual es permet deduir el ja pagat en concepte d’IMI, IPI i IAC. Així ho va explicar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, a la sortida de la reunió de la comissió de Finances i Pressupost en la qual es va aprovar l’informe del ponent.

Els demòcrates van fer una esmena per eliminar la disposició transitòria segona de la proposició de llei de l’IVA presentada pels socialdemòcrates que permetia la deducció dels impostos indirectes actuals com l’IMI, IPI i l’IAC. Bartumeu va assegurar que ell mateix ja va advertir els demòcrates, en el sí de la comissió, del que implicava eliminar la disposició en qüestió –una discriminació que perjudicaria els comerciants– en diverses ocasions, i abans de donar el text per tancat. Però finalment es va aprovar l’esmena per majoria. Segons va explicar el mateix socialdemòcrata, ahir van voler modificar-ho, però el reglament del Consell General ja no ho permetia, doncs ahir s’aprovava l’informe del ponent. S’havia fet tard.

Però encara hi haurà una darrera oportunitat per evitar aquesta doble imposició. El grup socialdemòcrata presentarà un vot particular per poder debatre a part l’esmena en qüestió, és a dir, que el dia que el text arribi al ple del Consell General per a la seva votació, primer es debatrà el punt que afecta el vot particular, la supressió de la disposició, i després el conjunt del text tal i com ha sortit de la comissió legislativa. D’aprovar-se el vot particular, el text de la llei es modificaria de tal manera que es tornaria a incloure la disposició i s’evitaria la doble imposició als comerciants.

EL VOT SOCIALDEMÒCRATA / El grup parlamentari que va presentar la proposició de llei de l’IVA, el socialdemòcrata, encara no té decidit el sentit del seu vot a la llei. «Hem de veure la reacció al vot particular», va manifestar Bartumeu, per poder decidir si s’hi vota a favor o no. El president dels consellers socialdemòcrates, tot i no voler avançar el sentit del vot, va manifestar que «votar això [el text sense incorporar de nou la disposició per eliminar la doble imposició] no ho vull fer, no ho puc fer amb consciència».

Així, es podria donar la paradoxa que els mateixos socialdemòcrates que van presentar el text hi acabin votant en contra.

LES RAONS DEMÒCRATES / L’argument de DA per defensar la supressió de la disposició, segons va exposar Bartumeu, va ser bàsicament la dificultat de comprovació del pagament dels impostos anteriors, deixant entendre que es presumeix que hi ha frau fiscal i alhora que la Duana no pot comprovar-ho.