El PS avisa que el concurs públic per l’heliport nacional podria ser il·legal

Autor: T. SOLANELLES / G. PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 20 d'Abril de 2012

El conseller socialdemòcrata David Ríos va encendre ahir l’alarma sobre la legalitat del concurs públic relatiu a l’heliport nacional.Ríos va assegurar que el concurs “podria no ajustar-se a la legislació actual”. El parlamentari va recordar que la llei de navegació aèria estableix que una infraestructura pública com l’heliport ha de ser construïda per l’Estat. I que, en conseqüència, no es pot concessionar al sector privat.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va intentar defensar el projecte del Govern, no sense admetre dificultats per poder-ho fer, tot assegurant que no es pretén licitar l’equipament pròpiament dit, sinó la gestió de les línies aèries. I que per poder dur a terme aquesta gestió necessàriament es necessita l’heliport. Alcobé va assegurar que la concessió de l’heliport “no és l’element central”.

Les explicacions del ministre no van tranquil·litzar gens el parlamentari socialdemòcrata, que va recordar que el plec de bases elaborat pel Govern i a partir del qual dos grups empresarials han decidit presentar-se al concurs “compromet 30 anys”. Ríos va assegurar que “la modalitat del concurs és incorrecta”. I que mostra “la improvisació” de l’executiu. El conseller general va insistir en la seva intervenció que no es pot adjudicar “a un privat” la construcció d’un “heliport públic” i que el Govern “s’ho ha de mirar”. I que, finalment, hi podria haver dues opcions: “O canvien el concurs o canvien la llei” relativa a la navegació aèria.

Alcobé va insistir que “el Govern no ha licitat la concessió de les obres de l’heliport sinó la gestió de les línies de vol regular, l’explotació d’aquestes línies, la construcció de l’equipament i la gestió indirecta d’aquest”. El titular d’Economia i Territori va explicar que l’executiu tenia dues opcions per dur a terme el projecte d’heliport nacional. O bé fent-ho tal com s’ha previst fer, i que al seu entendre suposa que a l’Estat no li costa ni un sol euro, o optar per una altra via. Aquest segon plantejament el va exposar amb més claredat per intentar fer entendre als parlamentaris l’estalvi que suposa la fórmula triada i qüestionada pel PS. “Es podia haver optat per comprar un ter­reny o expropiar-lo”, va dir abans d’assegurar que això hauria tingut un cost econòmic. Després s’haurien de licitar les obres de construcció i finançar-les. Més tard, encara, s’haurien d’haver tret a concurs les línies de vol i, a l’entendre del ministre, segurament el Govern hauria d’establir una subvenció per tal que hi hagués empreses interessades perquè aquest tipus de serveis acaben sent deficitaris. Finalment, el ministre va recordar que el plec de condicions estableix que en deu mesos l’heliport ha d’estar en funcionament, amb la qual cosa hauria d’entrar en servei “a principi de l’any 2013”.