El PS carrega contra Cinca i la “submissió del Govern als ‘lobbies’” per les comissions

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de Març de 2012

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Víctor Naudi, i el membre de l’executiva i exministre Gerard Barcia va acusar ahir el Govern d’estar “sotmès, lligat i hipotecat” als poders fàctics que al seu entendre representen els bancs, i va lamentar que “la procedència professional del ministre de Finances” li impedeixi “enfrontar- se a aquests lobbies”.

Els dos dirigents del PS van insistir en la necessitat d’adoptar mesures per acordar la congelació dels bancs d’aplicar una comissió del 0,5% sobre les operacions amb targeta de crèdit emeses al Principat. Barcia va informar també que la comissió a les targetes estrangeres s’ha incrementat un 0,30%. El conseller general va assegurar que durant la primera quinzena d’aquest mes d’abril la formació presentarà una proposició de llei per congelar l’aplicació de les comissions bancàries.

No obstant això, Barcia va afirmar que “no és que tinguem massa esperances” que la proposta prosperi. Però va donar a entendre que serà interessant llegir el criteri que el Govern necessàriament haurà d’emetre. Barcia i Naudi van insistir que la mesura, “com a mínim és inoportuna” i hi va afegir que “estem preocupats, amoïnats i bocabadats”. I que el “més urgent en aquest moment és aturar l’abús” que consideren que són les comissions. El conseller general va afirmar que fomentar iniciatives legislatives per congelar l’aplicació de les comissions “no és més intervencionista que la contenció dels lloguers.

Tenim un Govern que és molt valent amb el ciutadà de carrer, però quan han de tocar els poders fàctics que els van ajudar a muntar el partit, totes les excuses del món són vàlides”. Barcia va considerar que serien del tot compatibles un marc normatiu que possibilités congelar les comissions bancàries amb una regulació legislativa per garantir la lliure competència. Naudi, però, va recordar, en referència amb la proposta feta pel ministre Jordi Cinca, que “no hi ha res de concretat” i això els porta a pensar que les manifestacions del titular de Finances “és una operació de maquillatge de cara als ciutadans afectats”. El president socialdemòcrata va lamentar que els actuals mandataris governamentals “es dobleguen a les exigències del sector bancari”.