Els socialdemòcrates volen fer una llei per congelar les comissions bancàries

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Març de 2012

El Grup parlamentari socialdemòcrata va decidir, en la seva reunió d’ahir, treballar en el text d’una proposició de llei per congelar les comissions bancàries. El seu president, Jaume Bartumeu, va manifestar que la seva voluntat és redactar la proposició «molt ràpidament» i poder-la entrar a la Sindicatura abans de les festes de Setmana Santa.

Després que l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) fes pública la decisió de començar a cobrar una comissió del 0,5% sobre les operacions de compra que es realitzin amb targeta, i que el ministre portaveu, Jordi Cinca, manifestés que «poca cosa pot fer el Govern» en aquesta qüestió més enllà de valorar la mesura com «poc oportuna» pel moment en què arriba, els consellers socialdemòcrates van decidir ahir posar-se mans a l’obra i redactar una proposició de llei per tal de congelar les comissions bancàries, i impedir, així, que «s’escanyin els comptes dels comerciants i petites i mitjanes empreses». Així ho va exposar Bartumeu, que considera la mesura d’aplicar una comissió del 0,5% als pagaments efectuats en terminals de punts de venda electrònics (TPV) «d’escandalosament inadmissible».

Bartumeu va comentar que el mateix fonament que sustenta la congelació per llei dels lloguers d’habitatges serveix per intervenir en el sector bancari. Així, va recordar que la Constitució permet la ingerència de l’Estat en el mercat en benefici de la ciutadania. La voluntat és treballar aquesta proposició de llei per congelar les comissions bancàries després d’acabar l’elaboració de les esmenes al projecte de llei de la inversió estrangera, pel qual el termini d’esmenes acaba el proper divendres. Bartumeu va concretar una mica més i va expressar que la seva voluntat és poder tenir el text enllestit i presentat a la Sindicatura per a la seva admissió a tràmit «abans de les processons de Setmana Santa».

FARCIMENT D’EXEMPCIONS A L’IVA / El president del grup socialdemòcrata també va valorar les esmenes que el grup parlamentari demòcrata ha fet a la proposició de llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA). En aquest punt va considerar que hi ha hagut una «involució» de determinats consellers després de fer el pas des de Coalició Reformista a Demòcrates per Andorra, i va alertar de les «moltes exempcions» que s’hi volen incloure, que poden repercutir negativament als ingressos de l’Estat. És en aquest sentit que considera que les esmenes de DA «desvirtuen» el text del projecte de llei realitzat pel Govern socialdemòcrata, i tot i reconèixer que la imposició indirecta no és «ni necessària ni essencial» per poder negociar i establir convenis per evitar la doble imposició, sí que considera que amb les nombroses exempcions «anem perdent credibilitat» i s’estan enviant «senyals negatives a l’exterior».

Així, va reiterar que les exempcions, juntament amb un tipus baix, del 10%, pels impostos directes generaran «dificultats» per assolir els convenis de no doble imposició, com han alertat també alguns experts, i va concloure que «podem tenir un problema si la configuració de les lleis fiscals, que ens volen homologar, està farcida d’exempcions i escapatòries».

Això, però, no vol dir que els socialdemòcrates rebutgin totes les esmenes presentades pels consellers demòcrates. Bartumeu va anunciar que «hi ha esmenes que acceptarem i d’altres que no», tot i concedir que poca cosa hi té a fer el grup que lidera contra l’aritmètica parlamentària.

En relació a les esmenes de DA al text de l’IVA, Bartumeu també va ironitzar sobre el fet que es vulguin penjar la medalla d’incrementar la pressió a les entitats bancàries i financeres «després» de cedir en la renegociació del deute acceptant un increment de la retribució pels préstecs. En aquest aspecte va concloure que «poden estar orgullosos del que vulguin, però tothom sap que les normes que estan promovent van en favor d’un sector i no de tota la ciutadania».

LA FI DEL CONSELL DE L’AUDIOVISUAL / Bartumeu veu amb bons ulls la fi del Consell Andorrà de l’Audiovisual (CAA), doncs aquest és un «organisme prescindible i que només serveix per retribuir generosament els seus membres», afirmació en la què també coincidiria el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. Però tot i està d’acord en això, «no tenim perquè sumar-nos», va afirmar Bartumeu, que vol veure ara de quina manera es porta a terme el punt i final del CAA, feina que s’hauria de desenvolupar amb consens.