El PS acusa Martí de «defugir la responsabilitat de governar»

Autor: ÈLIA ORTS GARRI
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 13 de Març de 2012

El Grup Socialdemòcrata es va mostrar «molt sorprès» per les declaracions pronunciades pel president del partit Demòcrates per Andorra (DA) i cap de Govern, Toni Martí, en què acusava els socialdemòcrates de «covardia, inconsciència i irresponsabilitat política».

A l’entendre del PS, per aquestes crítiques, que s’entenen sobretot en el marc del trencament de les negociacions pel pacte d’Estat per a la reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), «sembla que defugi de la responsabilitat de governar». Això és, «prendre decisions i executar-les, i no traspassar la responsabilitat a l’oposició». Així ho va manifestar el conseller socialdemòcrata David Rios, acompanyat de Rosa Gili, companya de grup.

Gili va recordar que Martí «té majoria absoluta i pot fer el que vulgui», per tant no es pot posar d’excusa l’oposició del PS per no tirar endavant determinades mesures. Així mateix, Rios va defensar que el grup ha adoptat una «posició de responsabilitat donant suport a la majoria d’iniciatives». En aquest punt, el conseller socialdemòcrata va apuntar que durant la legislatura passada els qui ara governen «avalaven la política de bloqueig», i en canvi ara «es posa pressió a l’oposició». En aquesta mateixa línia, la seva companya va opinar que «no es pot valorar la feina del govern socialdemòcrata de manera justa quan no es va deixar acabar», doncs la legislatura va durar menys de dos anys, i a sobre es treballar en «males condicions», per l’absència de pressupost. Per això també, Gili va recriminar als demòcrates -reformistes aleshores- que «no deixessin passar ni un sol pressupost».

D’altra banda, sense deixar el discurs de Martí a la clausura del primer congrés ordinari de DA, Rios va respondre a la mà estesa pel president demòcrata per un pacte per a la reforma de la Funció Pública dient que «ens ho haurem de plantejar i estudiar en quines condicions de treball», doncs tal com va explicar Gili «entenem que un pacte és un treball conjunt des de zero», i en el cas de la CASS el Govern ja havia fet modificacions abans de seure a negociar i després l’Executiu aprova uns eixos per a la negociació. Rios també va apuntar que en el discurs d’investidura, Jaume Bartumeu va plantejar cinc punts susceptibles de pacte d’Estat, entre els quals es comptava la Funció Pública, que va ser desestimat. En aquest sentit, Rios va suggerir que es pot començar a treballar amb els 33 punts que el govern liderat per Bartumeu va pactar amb els sindicats. Igualment, va reiterar que si l’actual Executiu triga «massa» a presentar el projecte de modificació de la llei de la Funció Pública, seria el seu grup qui ho tirés endavant.

INTERROGANTS PER MONITOR GROUP / La compareixença dels consellers socialdemòcrates es justificava per la presentació de demandes d’informació i preguntes amb resposta escrita al Govern en relació a la contractació de l’empresa Monitor Group per a la captació d’inversió estrangera. Concretament es demana còpia del contracte i l’informe del comparatiu amb d’altres empreses que demostri la idoneïtat de la nordamericana. També es pregunta per quins preceptes de la llei de contractació pública avalen l’acord amb Monitor Group, entre d’altres qüestions. Així es dubta de la legalitat d’aquesta contractació, que sembla feta «a dit», doncs ni s’ha convocat un concurs públic -ni nacional ni internacional-, i «tampoc tenim constància» que s’hagin demanat altres pressupostos, va exposar Rios.

Alhora, els consellers socialdemòcrates critiquen la «precipitació» en aquesta contractació, donat que la llei d’inversió estrangera tot just ha estat admesa a tràmit parlamentari.

També preocupa als socialdemòcrates com es reparteix el pagament, és a dir, quina part dels 1,5 milions que es preveu pagar és fixa i quina variable. Així mateix, també es vol saber en quin capítol del pressupost està prevista la partida per pagar a aquesta empresa. I si no hi ha aquesta previsió, els socialdemòcrates volen saber de quines es partides es trauran els diners, doncs és una «quantitat enorme», per Gili, i que «preocupa a la gent», sobretot per la situació econòmica actual i posada en relació als 100.000 euros perduts per la CASS en la fallida de Spanair. En aquest sentit, van criticar altra vegada la «precipitació» i la «improvisació» del Govern, doncs «fa quatre mesos no estava previst», va comentar el conseller. Un altre argument per avalar la «precipitació» és que s’anunciés que una part dels diners procedirien de la partida destinada a Turisme, «cavall de batalla» dels demòcrates.

Els dubtes vénen avalats també pel fet que el Govern s’esperés les crítiques, cosa que pel PS vol dir que «no ho han fet tot bé i alguna cosa tenen a amagar»