Bon dia de la Constitució per tothom!

Autor:
Font:
Publicat el: 14 de Març de 2012

CONSTITUCIÓ D'ANDORRA

LA CONSTITUCIÓ NECESSÀRIA

Andorra necessita aquest any 2012 una política que doni prioritat als objectius econòmics i socials inscrits a la Constitució. -la llibertat d’empresa conforme a les lleis (art. 28), el dret al treball, al repòs setmanal i a les vacances pagades (article 29), el dret a la protecció de la salut i a rebre prestacions i a la garantia de l’Estat pel sistema de la seguretat social (article 30)- i que els posi al cor dels processos de decisió política. Una política que desplegui la mateixa força que s’està dedicant als objectius de disciplina pressupostària.

Andorra ho necessita i dissortadament no ho té.

El model que s’està plantejant dels del govern de DA és el d’una austeritat mal entesa, que reduirà el nivell de vida de gairebé tothom, agreujarà les desigualtats i minarà els fonaments de l’Estat de dret democràtic i social que estableix la nostra Constitució a l’article 1.

Hem de recordar que els ciutadans i ciutadanes neixen iguals, així ho estableix l’article 6 de la Constitució, i han de ser-ho, també, durant la vida i davant la mort. Els ciutadans i ciutadanes tenen el dret d’ésser atesos segons ho necessitin, sigui quina sigui la seva situació.

Avui la nostra seguretat social, garantida constitucionalment per l’Estat, és deficitària. Molt. Però n’hem d’analitzar les raons. No ens podem quedar atrapats en una sola política.

El problema no es pot circumscriure al dèficit sinó que cal parlar de finançament. I això ens porta a un altre article de la Constitució, el 37, que diu, clar i català, que totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals.

La protecció social no es pot tractar de manera comptable, al marge del seu context polític i social.

Hem de sortir de la visió dominant que, focalitzant-se en el dèficit i l’envelliment de la població, amaga les qüestions fonamentals.

La Constitució és, aquí també, l’eina que ens permet encarar amb esperança el treball polític per la igualtat.

Bon dia de la Constitució per tothom!