Bartumeu diu que “el lobby de la CEA no vol pagar impostos”

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 7 de Març de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, creu que l’Estat ha de participar en el  finançament de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Així ho va manifestar ahir en el programa Ara i aquí de RNA, en què va insistir que el problema de la CASS és el  finançament i no el dè cit, com pretén fer creure el Govern.

Per això el líder socialdemòcrata va lamentar que el Govern no parli de  finançament i va assenyalar que “el cor del problema andorrà” és que “el lobby de la Confederació Empresarial Andorrana no vol pagar impostos”. Bartumeu opina que no es pot pretendre que la Seguretat Social es  financiï només amb les cotitzacions dels afiliats, sinó que l’Estat hi ha de participar amb els ingressos que obtingui a través dels impostos.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata considera que hi ha una gran ofensiva del neoliberalisme i dels grans poders econòmics, no només a Andorra sinó al conjunt d’Europa, per fer creure que el problema és el dèficit que estan generant les seguretats socials als seus respectius països. I la socialdemocràcia encara no ha trobat la manera de fer front a aquesta ofensiva, segons va reconèixer Bartumeu, que va recordar que és la mateixa Constitució la que deixa ben clar que l’Estat ha de garantir un sistema de seguretat social, una opció que, segons va ressaltar, és compartida pel conjunt dels països europeus a partir de la Segona Guerra Mundial. “És clar que la Seguretat Social no es pot  finançar només amb les cotitzacions, sinó que també hi ha de participar l’Estat a través dels impostos. Això és una cosa de manual”, va recalcar Bartumeu durant l’entrevista a la ràdio pública. El líder del PS opina que hi ha una voluntat d’“anar frenant” la posada en funcionament del nou marc fiscal per part de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i en concret de l’impost de societats, fixat en un 10%, “la banda més baixa de tota la UE”.