Bartumeu critica que el ‘lobby’ de la CEA es negui a pagar impostos

Autor: REDACCIÓ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Març de 2012

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va explicar ahir en el programa Ara i Aquí d’RNA que el problema de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social no és el dèficit, sinó el finançament.

En aquest sentit considera que l’Estat ha de participar en el finançament de la CASS a través dels impostos. “Hem de controlar la despesa i evitar els abusos, però ho hem de finançar i no només amb les cotitzacions. Hi ha d’haver un finançament de l’Estat i ha de venir per via dels impostos”, va indicar Bartumeu.

Així, el president del grup socialdemòcrata va lamentar que el Govern no parli del finançament i va assenyalar que “el cor del problema andorrà és que el lobby de la Confederació Empresarial (CEA) no vol pagar impostos”. Segons va exposar Bartumeu, aquest lobby utilitza la seva força i representació per defensar els seus plantejaments. D’aquesta manera va advertir que el que defensen “no és que no s’augmenti la pressió fiscal, sinó que no en tinguin”. És per això que Bartumeu va remarcar que establir una imposició directa del 10% no és incrementar la pressió fiscal, sinó “passar de no complir la Constitució i no pagar res, a contribuir amb el 10%”, imposició que va assegurar que es troba en la banda baixa de la forquilla existent a la Unió Europea.

En aquest sentit, Bartumeu va advertir que a tot Europa “hi ha una gran ofensiva” dels grups ideològics neoliberalistes a la qual “els progressistes i la socialdemocràcia no acabem de trobar la manera de fer front i discutir-la democràticament”. Amb tot, va assegurar que garantir un sistema de Seguretat Social no és una idea socialdemòcrata, sinó “una opció compartida a tot Europa des de la creació de l’Estat del benestar”.