Milions que s’esvaeixen com el fum del tabac

Autor: JOAN RAMON BAIGES
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Febrer de 2012

No es tracta de l’èxit de la campanya contra el tabac, ni tampoc de previsions de menys compradors, sinó d’un error de càlcul en la memòria justificativa que el Govern va lliurar al Consell General el 30 de desembre de l’any passat, que preveia que amb l’aprovació de la llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum, la nova tributació sobre el tabac generaria uns ingressos addicionals d’11.776.550 euros.

El Consell de Ministres va aprovar el 14 de desembre la modificació del projecte de llei de la tarifa general de taxes sobre el consum pel que fa al tabac, amb un augment d’un 10% tant pel de producció local com per l’importat en alguns productes: cigarretes (ros i negre), el tabac de pipa i el de liar. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va informar en aquell moment que l’impacte en un paquet de tabac serà de 10 cèntims d’euro de mitjana, i va afegir que, un cop entri en vigor, la mesura podria generar uns ingressos suplementaris per a l’Estat superiors als deu milions d’euros anuals.

Aquest increment del 10% quadrava amb els 134.067.098 euros que suposadament s’havien de recaptar durant aquest exercici. Però en qüestió de 10 dies es van dissipar 30 milions i escaig de recaptació global. La causa, segons la versió oficial detallada en la memòria entrada al Consell General l’11 de gener, és un error en l’apartat 2 d’aquest document. Les noves taxes ja no aportaran uns ingressos addicionals d’11.776.550, sinó de 8.914.591 euros, és a dir, la recaptació extra queda rebaixada en més de 2,8 milions d’euros, un pessic important per tapar tants forats com té l’Administració.

L’objectiu primordial de l’augment de l’augment del preu del tabac és, segons explica l’Executiu a la memòria, fer «una política de prevenció en matèria de lluita contra el tràfic il·legal mitjançant una pressió tributària que, tot i que preservi l’atractiu comercial del mercat andorrà, no incentivi el desenvolupament de xarxes de contraban a gran escala».

Andorra queda bé amb els països veïns i el Govern guanya diners, això sí, menys dels que havia previst. Un error de càlcul que fa que quasi 2,9 milions d’euros s’hagin esfumat com el fum del mateix tabac, encara que en aquest cas no perjudica la salut de les persones, sinó la salut econòmica, encara que sigui un petit tros de pastís de l’enorme deute acumulat.

pdf3.jpg