Governar diferent, governar per a tothom

Autor:
Font:
Publicat el: 4 d'Abril de 2008

Diari Més Andorra   El Periodic d'Andorra  Diari BonDia 

Jaume Bartumeu

Encara no fa 48 hores que els companys del  Comitè Directiu del Partit Socialdemòcrata m’han manifestat la seva confiança nomenant-me com a candidat a cap de Govern a les properes eleccions generals que tindran lloc, com a molt tard, d’aquí a un any.

Afronto aquest període pre-electoral convençut que estem preparant unes eleccions transcendents, on Andorra i els seus ciutadans i ciutadanes ens hi jugarem molt. El país, més que mai, està immers en un mar de dubtes, amb un ànim de pessimisme creixent, i amb un futur econòmic i social ple d’incerteses.

Estic convençut que 14 anys de partit liberal al Govern i polítiques conservadores ens han portat a un carrer sense sortida. Ja fa temps que s’ha esgotat un cicle. Donar tombs a les mateixes polítiques, a les mateixes maneres de fer, no ens permetrà sortir del túnel. Al país li convé un canvi, un exercici de normalitat i salut política en forma d’alternança en les responsabilitats executives.

Ara fa tres anys, el 24 d’abril del 2005, un bon nombre dels electors (44,31%) ja van deixar clar que el país està preparat pel canvi, que a aquestes alçades el discurs de la por a les polítiques progressistes ja té pocs clients i no té cabuda en una Andorra que es vol moderna.

Hi ha a Andorra moltes ciutadanes i molts ciutadans que, sense considerar-se socialdemòcrates, comparteixen els nostres valors d’humanisme, i volen i poden compartir el nostre compromís amb el futur del nostre país.

Comencem avui un període d’intensa feina, de concreció i divulgació de la nostra proposta política. Un període per parlar amb molta gent i amb els col·lectius -empresarials, sindicals, culturals, socials i esportius- del nostre país. Trobades per explicar i sobretot per escoltar molt. Donarem garanties que quan, d’aquí a un any, tinguem la responsabilitat de governar no ho farem d’esquenes a la gent, sinó amb la gent, donant solucions a les seves inquietuds, problemes i anhels.

La nostra proposta política no està improvisada, té la base del programa de l’Alternativa del 2005. Amb la lògica evolució d’aquests tres anys, perquè malauradament algunes coses lluny de millorar s’han degradat. I perquè, estant com estem prop de la gent i escoltant, hem pogut matisar i millorar el nostre compromís de futur.

Els propers mesos la meva prioritat serà explicar a tots els ciutadans i ciutadanes d’Andorra la nostra proposta, el nostre model de país. En coherència amb aquest marc, anirem desgranant les polítiques en finances públiques, promoció econòmica, turisme, medi ambient i relacions internacionals, especialment amb la Unió Europea, França, Espanya i Portugal. També en educació, sanitat, cultura, esport, polítiques d’igualtat, desenvolupament dels drets socials, habitatge i infraestructures.

És, doncs, el moment d’explicar que no ens presentem per cobrir l’expedient. Ho fem convençuts de poder guanyar. És el moment de demostrar que a Andorra s’ha de governar d’una altra manera. S’ha de governar i governarem amb rigor, respectant la legalitat i gestionant una Administració amb criteris d’eficiència. Governar sent curosos dels costos i respectant els compromisos adquirits. Governar amb humilitat, tocant de peus a terra i amb  fermesa. Governar en base a prioritats i necessitats i no per inèrcia ni amb mimetismes amb altres països. Governar sense somniar grandeses ni malbaratant diners.

En definitiva, governar aportant solucions que els ciutadans i ciutadanes necessiten.

Sóc conscient que per liderar aquest canvi no n’hi ha prou amb treball, honestedat i un bon projecte. Cal un bon equip. Per això, una altra prioritat d’aquests mesos serà anar consolidant aquest equip. Ho faré amb un esperit obert, donant cabuda a gent de diferents àmbits professionals i formació, gent que comparteixi el model de país que proposem i que pugui afegir valor al projecte. Gent disposada a assumir responsabilitats i que no es vulgui refugiar en el frívol “Andorra ho ha fet molt malament aquests anys” que va deixar caure l’actual cap de Govern, desentenent-se de les seves decisions. Ho faré amb gent que sàpiga que la primera responsabilitat, si les coses no es fan bé, és nostra, dels que tenim la responsabilitat de governar i de qui els encapçala.

Finalment vull compartir la motivació més important i més personal per presentar-me davant de les ciutadanes i ciutadans, demanar la confiança i voler ser cap de Govern. Em sento amb la força i la il·lusió necessàries per liderar un projecte engrescador, integrador i de progrés per totes les dones i homes d’Andorra. Tinc el convenciment d’estar preparat, amb l’equilibri i ponderació que donen els anys d’experiència. Amb la maduresa forjada en diferents àmbits de responsabilitat: executiva, com a ministre de Finances, Comerç i Indústria del Govern d’Òscar Ribas els anys 1990, 1991 i 1992; legislativa com a membre de la comissió negociadora de la Constitució; com a president de grup parlamentari en dues legislatures; i com a cap de l’oposició en aquesta darrera legislatura, preparant l’Alternativa. Amb un bon coneixement de la política exterior pels anys de treball prop de la Unió Europea i dins del Consell d’Europa.

I, per sobre de tot, em sento ben envoltat i ajudat pels companys del partit socialdemòcrata i de l’Alternativa. Compto també amb un bon nombre de col·laboradors i professionals independents, amb vocació de servei. Uns i altres amb la capacitat necessària per treure Andorra de l’actual dinàmica i bastir un país on tots els nostres fills hi puguin tenir, com a mínim, l’expectativa de la mateixa prosperitat que hi van tenir els seus padrins i pares.

Ara es tracta de passar pàgina: cal un canvi en la forma de governar. És el meu sentiment més profund, perquè governar diferent, governar per a tothom, al servei de l’interès general, vol dir parlar i escoltar a tota la ciutadania que com a polítics hem de representar.

pdf3.jpg