Comunicat de premsa relatiu a la presentació de l’esmena a la totalitat del Projecte de pressupost del 2012

Autor:
Font:
Publicat el: 12 de Desembre de 2011

logo-gps-consell.JPG


El Grup parlamentari socialdemòcrata esmena a la totalitat el projecte de pressupost del 2012

També ha presentat 13 esmenes parcials que representen, al capdavall, modificacions a vint-i-sis articles i conceptes del pressupost.

El Grup parlamentari socialdemòcrata ha mantingut, en l’inici del debat pressupostari la línia que va traçar en el debat d’investidura del cap de Govern l’11 de maig del 2011 quan Jaume Bartumeu va dir que seríem “… una oposició clara, contundent i exigent però també responsable i constructiva. Una oposició útil, al servei del país.”

En aquesta línia el Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una esmena a la totalitat, amb la finalitat que es pugui dur a terme un debat de globalitat sobre la política pressupostària que planteja el govern d’Antoni Martí. Una política que els socialdemòcrates consideren injusta i equivocada.

Alhora i malgrat que la majoria de DA vol escurçar tots els terminis reglamentaris amb la finalitat de no deixar marge suficient al grup parlamentari de l’oposició per analitzar amb el temps necessari el conjunt del projecte de pressupost, el Grup parlamentari socialdemòcrata ha treballat per a poder presentar tretze esmenes parcials que, en el seu conjunt, plantegen en realitat addicions o modificacions a vint-i-set articles o conceptes del projecte de pressupost per al 2012.

Aquestes esmenes es poden resumir molt apretadament en set àmbits principals:

1-    Plantejar la clara inconstitucionalitat de dos articles del projecte de llei del pressupost (el 23 i el 24) que envaeixen competències del Consell General (esmenes Primera a Quarta).

2-    Eliminar l’augment de la retribució dels membres del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social perquè és clarament contradictori amb la política d’austeritat i contenció que predica (però no aplica) el Govern (esmenes Cinquena i Sisena).

3-    Reduir l’augment extraordinàriament important del pressupost del gabinet del cap de Govern (58,35%) que representa 329.734,68 euros, emprant la reducció per a incrementar:

a.    La transferència a RTVA, SA per estalviar acomiadaments,

b.    La transferència a Federacions i clubs esportius,

c.    La transferència a instal·lacions esportives (esmena setena)

4-    Reduir l’augment extraordinàriament important dels serveis generals del ministeri de Finances (109,95%) que representa 258.233,84 euros, emprant la reducció per incrementar els conceptes de:

a.    Suport al desplegament tributari (que el projecte del Govern redueix en un -25,93%)

b.    La dotació a la inspecció i control tributari, que el projecte del Govern redueix en un -42,04%,

c.    Augmentar la dotació dels equipaments per a processos d’informació (que el projecte del Govern redueix en un -68,24%) (Esmena vuitena)

Aquesta esmena permet posar en evidència que si el govern de DA tingués -hipòtesi que el pressupost desmenteix- voluntat política de procedir al correcte desplegament del nou model tributari hi posaria els mitjans materials i humans necessaris.

Cosa que el projecte de pressupost no fa.

5-    Donar una clara prioritat al Pla de reactivació del comerç, que el projecte del Govern havia reduït en un -39,09% (esmena novena).

6-    Donar un ferm suport al servei d’Ocupació quan el projecte del Govern li redueix l’assignació en un 27,95% (esmena onzena).

7-    Donar també una clara confirmació al projecte d’ordenació del sector turístic quan el projecte del Govern el redueix en un -75,59% (esmena dotzena).

A part d’aquestes set àmbits, les esmenes abasten altres projectes de la política del Govern com, per exemple, la política de reinserció i de menors.

En conjunt es pot visualitzar que hi ha una clara contraposició entre dues maneres d’entendre l’acció dels poders públics i de treballar pel futur d’Andorra.

(S’acompanya còpia de les esmenes, registrades el 12 de desembre del 2011 al Registre del Consell general amb el núm. 1270 i el núm. 1271)

Andorra la Vella, 12 de desembre del 2011