Comunicat de premsa relatiu a la presentació de 13 esmenes al projecte de llei de modificació de la llei de la seguretat social

Autor:
Font:
Publicat el: 2 de Desembre de 2011

logo-gps-consell.JPG


La consellera Mariona González del Grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat 13 esmenes al projecte de llei de modificació de la llei 17/2008 de la Seguretat Social


Avui la Consellera Mariona González del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (GPS) ha presentat a Sindicatura 13 esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei 17/2008 de la seguretat social publicat al butlletí del consell general 48/2011 de data 11 de novembre del 2011.

Recordem que la modificació de la llei dóna cobertura a certes prestacions socials de la CASS als estudiants d’entre 26 i 30 anys i a les persones desocupades que no reben la prestació per desocupació involuntària. Així doncs, es creen dos règims especials en els quals s’inclouen ambdós col·lectius.

Un altre aspecte que revisa aquesta modificació de la llei és la base per la qual cotitzen els treballadors per compte propi. S’inclou una disposició addicional que preveu una cotització reduïda específica, en funció dels ingressos i dels beneficis de l’activitat que realitza el treballador per compte propi, i s’aplica, en tots els casos, durant els primers dos anys des de la data d’inici de l’activitat, afavorint d’aquesta manera la creació de nous negocis.

Pel que fa a aquestes propostes de modificació, el GPS recorda que ja figuraven en el programa electoral del Partit Socialdemòcrata, per la qual cosa les comparteix i aprova.

Ara bé, el projecte de llei presentat per Govern també contempla altres modificacions a la llei de la CASS. Aquestes modificacions van en el sentit de retallar prestacions als assegurats i pensionistes amb l’argument, que no podem compartir, que són necessàries per poder donar cobertura als col·lectius anteriors.

Així, el projecte de llei modifica l’article 135.3 preveient percentatges de reemborsament que puguin anar del 30% al 75% (el percentatge actual és del 75%) de cobertura del cost dels medicaments, dels productes d’ortopèdia i d’altres productes específics de salut; i del 50% al 75% (el percentatge actual és del 75%) de cobertura dels actes de reeducació i readaptació funcional (fisioteràpia, logopèdia, reeducació visual).

Una altra modificació que es proposa fa referència a la congelació de totes les pensions de jubilació pagades per la CASS l’import de les quals, un cop deduïdes les cotitzacions de l’assegurat, sigui igual o superior a 1.000€ mensuals. Les pensions inferiors a 1.000€ només es revaloren un 2% (actualment totes es revaloren segons l’IPC).

Finalment, una altra modificació que ens ha de preocupar és la que fa referència a l’augment de la carència a 3 dies (actualment són 2 dies) per la qual la CASS comença a pagar les baixes per incapacitat temporal d’accident no laboral o malaltia comuna.

No podem estar d’acord amb aquestes propostes, ni en el fons ni en la forma. En el fons perquè considerem les modificacions discriminatòries i que afecten únicament als usuaris sense retallar els abusos i les males gestions. Sobre la forma, no entenem que després que el cap de Govern anunciés repetides vegades la seva pretesa voluntat d’arribar a un pacte d’estat per una reforma en profunditat de la CASS, ara inclogui en aquest projecte de llei mesures que al nostre entendre toquen el moll de l’ós, el cor mateix, del sistema andorrà de seguretat social.

(S’acompanya còpia de les esmenes, registrades el 2 de desembre del 2011 al Registre del Consell general amb el núm. 1234)

Andorra la Vella, 2 de desembre del 2011