Seguir cobrant la baixa a partir del tercer dia

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Desembre de 2011

El grup parlamentari socialdemòcrata intentarà que les modificacions de la Llei de la Seguretat Social no augmentin de dos a tres dies el període durant el qual la CASS no paga les baixes per accident no laboral o malaltia, un dels canvis proposats des del Govern per disminuir la despesa de la branca malaltia i compensar la introducció del règim per a estudiants majors de 25 anys i la reducció de la cotització dels autònoms.

Aquesta és una de les esmenes que la consellera Mariona González ha presentat al text, del qual també es volen treure altres mesures d’estalvi introduïdes des de l’executiu que, a parer del PS, retallen prestacions i signifiquen “unes modificacions discriminatòries que afecten únicament els usuaris”.

Pel que fa al període de carència, la parlamentària massanenca demana que s’elimini totalment l’article. Per tant, el que es vol és que es deixi aquest pagament com fixa la llei actual, que fa que l’usuari comenci a percebre la prestació a partir del tercer dia de baixa laboral.

Una altra mesura molt criticada pels socialdemòcrates és la decisió de limitar la revalorització de les pensions. El Govern vol que només s’incrementin aquelles inferiors a 1.000 euros, i en un màxim del 2%, deixant sense actualitzar les superiors a aquesta xifra. Les esmenes presentades volen eliminar aquesta mesura.

Un altre article de la llei estipula que les prestacions econòmiques que ofereix la CASS es revaloritzaran a partir d’ara per llei. Des del PS es vol que únicament es pugui fer mitjançant el pressupost i que en cap cas sigui per sota de l’IPC anual. Els socialdemòcrates també es mostren contraris a les possibles reduccions dels percentatges de reemborsament en alguns medicaments i determinats actes mèdics, com ara la fisioteràpia, un dels canvis amb els quals el Govern preveu aconseguir un estalvi més important, xifrat en prop de 800.000 euros anuals, segons va apuntar la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, quan es va presentar el text.

Des del grup de l’oposició ja llavors es va mostrar una important disconformitat amb el text, que ara referma González. “No entenem per què es comença la casa per la teulada”, apunta la consellera massanenca, que considera que abans que tocar les prestacions “s’hauria de mirar de canviar la nomenclatura o bé fer que a l’hospital es pagui per processos i no per consulta”. La parlamentària socialdemòcrata posa en relleu que aquestes mesures “es poden tirar endavant sense necessitat de canviar cap llei”, i que el text que ara està a tràmit “ni ataca els abusos ni la mala gestió”.

CRÍTIQUES A LA FORMA

En un comunicat fet públic ahir, el grup parlamentari remarca que el seu desacord amb el text ve provocat no tan sols per les mesures que en el fons es volen impulsar, sinó també per la forma. “No entenem que després que el cap de Govern anunciés repetides vegades la pretesa voluntat d’arribar a un pacte d’Estat per a una reforma en profunditat de la CASS, ara inclogui a la llei mesures que, al nostre parer, toquen el moll de l’os, el cor mateix del sistema andorrà de Seguretat Social”. En el mateix comunicat, recorden que la reducció de cotització dels autònoms i els règims per a estudiants majors de 25 anys i descocupats “ja figuraven al nostre programa electoral”.

pdf3.jpg