Bartumeu assegura que el projecte de llei de pressupost és inconstitucional

Autor: M.M.
Font: BON DIA
Publicat el: 10 de Novembre de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va alertar ahir que el projecte de llei de pressupost presentat pel Govern presenta “problemes greus” d’inconstitucionalitat. Bartumeu va fer aquestes declaracions al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional, en què també va qualificar les mesures anunciades dimarts pel ministeri de Salut per racionalitzar la despesa sanitària de “campionat de la retallada”.

Bartumeu va explicar que els articles 23 i 24 del projecte de llei del pressupost entren en conflicte amb la Carta Magna, ja que envaeixen competències del Consell General. Així mateix, va manifestar que el seu grup no votarà a favor del projecte de llei i que presentarà esmenes al text. El cap de l’oposició considera que el Govern hauria de modificar el text i sosté que, encara que els demòcrates tinguin majoria a la cambra, “no permetrem que facin el que els sembli”. Finalment, va concloure que la majoria “ho pot resoldre amb 22 vots, però si no es canvien [els articles esmentats] tindrem un problema complicat”.

A més, Bartumeu va lamentar que l’executiu no els hagi fet arribar de manera informal una còpia del pressupost, com feien els anteriors governs. En aquest sentit, va explicar que disposa d’una còpia dels comptes perquè el síndic l’hi va fer arribar, i que ara l’estan estudiant.

El cap de Govern, Antoni Martí, va replicar ahir, després de l’acte de jurament del secretari d’Estat de Justícia i Interior, que l’oposició “té tots els mecanismes per actuar d’acord amb el que pensa”, si bé va recordar que “la societat espera que hi hagi un pressupost molt ràpid, perquè fa dos anys que no en tenim”.

Pel que fa a les crítiques de Bartumeu al pla de racionalització de la salut previst pel Govern, Martí va recordar que s’ha de fer front als 40 milions de dèficit de la branca de malaltia de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i va respondre al cap de l’oposició que “si té mesures per solucionar el deute farem el campionat junts, però no el de les retallades, sinó el de salvar l’Estat del benestar”. Així mateix, va recordar que també es van presentar mesures que milloren la situació actual, com ara la rebaixa de 100 euros en la cotització dels autònoms o la concessió de la cobertura sanitària als estudiants majors de 25 anys.

Queixes a la televisió pública
Finalment, el cap de Govern es va referir a les queixes expressades pels treballadors d’RTVASA. Martí va lamentar que “es parli massa sovint” de les remodelacions previstes en la ràdio i la televisió públiques, i va reiterar que donarà explicacions “en el seu moment” sobre aquest assumpte. Així mateix, el cap de l’executiu va confirmar que hi haurà acomiadaments, però va matisar que no s’ha pres una decisió sobre quants seran definitivament.

pdf3.jpg