Bartumeu denuncia dos articles «inconstitucionals»

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 10 de Novembre de 2011

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, denuncia la inconstitucionalitat d’un parell d’articles del projecte de llei de pressupost que ha presentat el Govern. Es tracta dels articles 23 i 24, relatius a les retribucions del personal i dels càrrecs polítics i institucionals, així com a la contractació de nou personal. En concret, Bartumeu critica el fet que el pressupost de l’Estat vulgui regular les retribucions i altres aspectes que formen part del pressupost del Consell General quan, segons la Constitució, és el mateix Consell General qui «fixa el seu pressupost».

L’article 23.1 del projecte de llei de pressupost per a l’any 2012, en el seu segon paràgraf, diu textualment: «Igualment, durant el mateix exercici, les retribucions dels membres de la Sindicatura, dels consellers, dels membres dels òrgans vinculats orgànicament al Consell General, del Consell Superior de la Justícia, dels magistrats, dels batlles, dels fiscals generals, dels fiscals adjunts, del president del Tribunal de Corts, del president del Tribunal Superior no poden ser objecte de cap increment en cap concepte». D’altra banda, l’article 24.1 estableix que no es poden crear noves places de funcionaris a l’Administració ni es poden cobrir les vacants amb personal extern.

Bartumeu assegura que aquests articles són inconstitucionals en relació amb el Consell General, ja que l’article 54 de la Constitució estableix que «el Consell General aprova i modifica el seu Reglament per majoria absoluta de la Cambra, fixa el seu pressupost i regula l’estatut del personal al seu servei». En aquest sentit, el cap de l’oposició està convençut que el redactat constitucional és clar i no admet interpretacions, de manera que el projecte de pressupost estaria envaint les competències pròpies del Consell General.

Bartumeu va explicar que la Sindicatura s’ha de reunir avui mateix per aprovar l’inici del tràmit parlamentari del projecte de llei de pressupost i va assenyalar, com a mancança formal, que aquest no inclou la comparació amb el darrer pressupost aprovat, el pressupost del 2009, «que s’ha de presentar».

Aquestes són les primeres reaccions del president del grup socialdemòcrata al primer pressupost elaborat pel Govern d’Antoni Martí. Al matí, en declaracions a Ràdio Nacional, Bartumeu havia lamentat que no fos l’Executiu qui els fes arribar, de manera informal, una còpia del projecte de pressupost, tal com havien fet els governs anteriors. Bartumeu va aclarir que, si el grup socialdemòcrata disposa d’una còpia, és perquè el síndic general els la va fer arribar i va assegurar que encara estan estudiant-ne el contingut.

pdf3.jpg