El PS dubta de l’estalvi anunciat per la renegociació de contractes

Autor: E.O.G.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 27 d'Octubre de 2011

El conseller general del grup socialdemòcrata, David Rios, va sol·licitar l’empara del síndic general per tal que requereixi al Govern la documentació que acrediti l’estalvi anunciat pel ministre de Finances, Jordi Cinca, de prop d’un milió d’euros fruit de la renegociació de contractes de lloguer i de prestació de serveis. El síndic ja ha actuat i ha demanat a l’Executiu que tramiti dita documentació «en els terminis més breus possibles», segons va informar ahir el mateix Rios.

El grup parlamentari socialdemòcrata lamenta mitjançant un comunicat que el Govern respongués la demanda d’informació amb «un únic full», que «contenia per una cara un informe i per l’altra una graella mitjançant la qual es pretén deixar constància d’una suposada renegociació de quatre contractes de lloguer –objecte de la demanda d’informació– i d’un seguit de contractes de serveis i subministraments, que no eren objecte de la demanda d’informació». I continua: «El cap de Govern s’ha volgut treure de sobre aquesta demanda d’informació amb una tramesa que no té res a veure amb la informació demanada».

«El problema», segons el conseller que va formular la petició dels contractes, «és que es demana les còpies dels contractes» i «no les han donat». En aquest sentit, Rios va recordar que «com a conseller tinc dret a accedir a aquesta informació i a tractar-la amb discreció», deixant entendre així que amb la no resposta del Govern es posa en dubte la responsabilitat del conseller. Val a dir, però, que en l’informe signat per Cinca en resposta a la demanda d’informació de Rios, es diu que «la documentació que acredita les renegociacions d’aquests contractes es troba a la seva disposició, per a qualsevol consulta, a les dependències del Govern».

ESTALVI D’1,5 MILIONS / En la graella adjuntada com a resposta, el Govern informa que l’estalvi aconseguit, des que es van iniciar les renegociacions dels contractes de lloguer i de prestacions de serveis al maig i fins al 2012, és per ara d’1.485.480 euros. 494.837 euros hauran de quedar reflectits en els comptes de corresponen a l’exercici actual i la resta s’hauran de reflectir en el pressupost del vinent. Tal com assenyala Cinca en l’informe enviat a Rios, la major part de l’estalvi aconseguit és en la renegociació dels contractes de prestació de serveis, majoritàriament «en concepte de reparació i conservació de maquinària, instal·lacions i equipaments del Departament d’Ordenament Territorial, del Departament de Suport i del Departament d’Escola Andorrana». Cinca també apunta, en relació a les despeses de subministrament, que «s’han renegociat a la baixa, amb una disminució de ka oitpebcua cintractada, els contractes de subministrament elèctric de diverses escoles i de la seu del Ministeri d’Educació i Joventut principalment». Pel total de contractes modificats, s’havia calculat pagar 3.219.638 euros anuals abans de la renegociació.

Tot i que Rios va refusar valorar les xifres, sí que va subratllar que de lloguer «només són quatre» les renegociacions tancades, que sumen poc més de mig milió d’euros. Aquests lloguers renegociats són els dels locals de RTVASA, el del terreny del COEX i les ambaixades de Portugal i Bèlgica. Pel primer d’aquests contractes de lloguer estava previst pagar 252.000 euros l’any, i tot i que per aquest 2011 no s’ha aconseguit rebaixa, sí que per a l’exercici següent l’import a pagar serà menor, de 201.600 euros. Aquest és, de moment, l’únic dels contractes on no s’ha reduït la quantitat a pagar aquest any. Pel terreny del COEX estava previst pagar 530.480 euros, i finalment se’n liquidaran 347.033 euros aquest exercici, i 216.000 el vinent.

D’entre les xifres, destaca l’estalvi aconseguit en l’explotació i manteniment del CNTRA dels túnels del Pont Pla, la Pedrera i Sant Antoni, la xarxa de semàfors i del carril multiús, que és de prop de 700.000 euros. En un inici, s’havia previst un import anual d’1,8 milions d’euros.

pdf3.jpg