Els socialdemòcrates presenten un paquet de mesures de reactivació

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 13 d'Octubre de 2011

Exempcions fiscals per a la creació de noves empreses que contractin un mínim de dos treballadors. Subvencions a les famílies per al pagament de les guarderies i guardes a domicili. I així fins a 18 accions. És el paquet de mesures de reactivació econòmica que el grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir a tràmit parlamentari en forma de proposició de llei, amb l’objectiu d’incidir «en tres àmbits principals d’actuació: l’impuls de l’activitat econòmica i social, la contenció de la despesa pública i la millora de la qualitat administrativa», segons recull l’exposició de motius del text.

Tal com va avançar el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es tracta d’un conjunt de mesures destinades a complementar la Llei 93/2010, de 16 de desembre, de promoció de l’activitat econòmica i social, i de racionalització i d’optimització dels recursos de l’Administració. El també conseller socialdemòcrata David Ríos va ser l’encarregat de desgranar el contingut de la proposició de llei i de destacar-ne alguns articles, com ara el que fa referència a l’exempció fiscal per a la creació d’empreses -«sempre i quan contractin un mínim de dos treballadors, per a un mínim d’un any, i amb un salari superior a 1.500 euros»- o el que recull la subvenció econòmica a les famílies per al pagament de la quota de les guarderies i guardes a domicili – «sempre que les guardes estiguin acreditades pel Govern» i amb una subvenció màxima de 75 euros mensuals.

Altres mesures contingudes al text de la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates són la creació d’una borsa de treball per als estudiants a l’estranger; l’augment transitori del percentatge màxim de les transferències del Govern que els comuns poden destinar a activitats esportives, culturals, socials i de lleure; o la promoció dels programes de finançament privilegiat, tant a la rehabilitació d’habitatge com a les empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors.

PARAL·LEL A LA REFORMA TRIBUTÀRIA / El president del grup socialdemòcrata va voler deixar clar la necessitat d’adoptar un seguit de mesures «que sacsegin» un panorama que és més aviat desolador, amb l’objectiu de dinamitzar el conjunt de l’economia nacional. Així i tot, Bartumeu va insistir que, en paral·lel, cal enllestir la reforma tributària, imprescindible per a una reforma estructural.

pdf3.jpg