El pla de xoc anticrisi del PS inclou la congelació dels lloguers el 2012

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 13 d'Octubre de 2011

El grup parlamentari socialdemòcrata va entrar ahir a tràmit una proposició legislativa que pretén modificar 18 aspectes de la llei de mesures de reactivació econòmica que el Govern encapçalat per Jaume Bartumeu va impulsar i el Consell General va aprovar a final de l’any passat. Les modificacions que planteja el Partit Socialdemòcrata constitueixen un “pla de xoc per evitar la recessió total de l’economia andorrana”, segons el líder del grup.

Bartumeu va lamentar l’actitud “passiva o, en tot cas, gens activa” de l’executiu demòcrata. I hi va afegir: “No s’està fent el que caldria. S’està parlant molt i treballant poc.” Entre les mesures n’hi ha que tenen un component abstracte (com ara la constitució de taules de diàleg en matèria de turisme i comerç) i d’altres que són molt més concretes. Els socialdemòcrates proposen des de la congelació de tots els lloguers el 2012 fins a suprimir tots els impostos que cobra l’Estat en el moment que es vol crear una nova empresa. Això sí, caldria complir uns requisits per beneficiar-se de la mesura, tal com passa en el cas dels ajuts per pagar la guarderia o les subvencions per a la compra de vehicles.

TASCA D’OPOSICIÓ Jaume Bartumeu i el també parlamentari David Ríos van ser els encarregats d’explicar alguns dels detalls de la proposició entrada ahir al matí al Consell. Ríos va explicar que el text té tres grans objectius: “Reactivar l’activitat econòmica, racionalitzar la despesa administrativa i afavorir l’eficiència i l’efectivitat de l’administració.” El conseller va ser prou gràfic quan va afirmar que “si gràcies a aquesta llei es contracta una persona més, es compra un cotxe més o es crea una nova empresa, estarem molt satisfets”. El president del grup del PS va reconèixer que amb les propostes que llancen “no n’hi ha prou”, però que sí que està convençut que els canvis ajudarien a “l’arrencada”. I també va afirmar estar convençut que “una iniciativa com aquesta s’ha de prendre en consideració”. Bartumeu va recordar, davant les crítiques al text legislatiu sobre l’IVA, que promovent una proposició de llei “estem assumint la nostra responsabilitat i exercint el paper que ens pertoca”.

Ríos va ser l’encarregat de detallar algunes de les accions que inclou la modificació legislativa. Va parlar de les exempcions fiscals per a les noves empreses, la promoció que s’imposa al Govern que faci tant del pla de finançament privilegiat per a emprenedors com al referent a la rehabilitació d’habitatges (tots dos plans van ser aprovats pel Govern socialdemòcrata). També es planteja oferir ajuts de com a molt 75 euros al mes per infant per finançar la guarderia o les guardes a domicili (això suposaria un cost anual màxim a l’Estat d’1,2 milions d’euros), o incrementar de manera transitòria el percentatge de diners que els comuns reben mitjançant transferència governamental per tal de finançar activitats culturals, esportives, socials o de lleure. Crear una borsa de treball per a estudiants a l’estranger o millorar els processos administratius i el pagament a proveïdors són altres mesures. Quant a la subvenció per comprar cotxes poc contaminants o rejovenir el parc automobilístic, aquesta proposta tindria un cost d’uns 300.000 euros.

pdf3.jpg