El PS veu inconstitucional el reglament del registre de societats mercantils

Autor:
Font:
Publicat el: 11 de Març de 2008

diaridandorra

Aleix Tugas 

El líder del Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va advertir ahir a la tarda que el reglament aprovat pel Govern que regula el registre de societats mercantils podria tenir un article inconstitucional. 

Segons el cap de l’oposició, el text implica una invasió de competències que són pròpies del Consell General.

En concret, es tracta de l’article 46 de l’esmentat reglament. Aquest estableix com es fa efectiva la publicitat dels comptes anuals d’una societat dipositats en el registre, i especifica que poden ser consultats “en qualsevol moment i per qualsevol persona que acrediti la condició  d’interessada, d’acord amb l’article 107 del codi de l’administració″, tal com apareix publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del 22 de febrer del 2008.

Malgrat això, Bartumeu també va voler recordar que l’article 101 de la llei de societats anònimes, que fa referència a la publicitat del registre de societats, és una esmena que el seu grup parlamentari va presentar, ja que considerava fonamental garantir l’accés públic a la informació que conté. Però el text només parla de fer constar la identitat dels socis i les seves accions, els òrgans d’administració i càrrecs, i el capital social. El que va posar en qüestió el líder socialdemòcrata és la necessitat de fer publicitat del dipòsit dels comptes, cosa que per a ell, segons va declarar, “va ser tota una sorpresa”.

Bartumeu va explicar quin seria el procediment a seguir per corregir aquesta pressumpta incorrecció i que al seu entendre és un problema greu.”Li comunciarem al síndic general perquè retiri el reglament. Si no ho fa, haurem d’anar al Tribunal Consitucional”. També va apuntar que, possiblement, Joan Gabriel ja s’hauria adonat de l’errada.

El conseller socialdemòcrata també va fer una valoració de les eleccions generals que es van fer diumenge passat al país veí. Bartumeu considera bons els resultats, ja que signifiquen “quatre anys de la positiva actuació de la socialdemòcracia a Espanya”. No es va oblidar de la primera volta de les eleccions  municipals franceses, els resultats de les quals també el satisfan, tot i que va reconèixer que no podria fer una valoració més completa fins que no es coneguessin els resultats de la segona volta.

El cap de l’oposició no es va voler definir sobre l’oferta que ha rebut Albert Pujal per part de Ventura Espot per incorporar-se al govern del comú d’Ordino, ja que considera que el secretari del partit és l’únic que pot avaluar la situació. Finalment, va recordar que està preparant les proposicions per a la llei del pluralisme i la llei de llibertat sindical, que seran l’objecte de les properes actuacions del PS.

pdf1