La flexibilització horària i la llei del comerç encenen el debat al Consell

Autor: CLARA GARNICA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 29 de Juliol de 2011

La situació «greu» que està patint el sector del comerç del país, tal i comi com va definir ahir el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va centrar la vessant més encesa del debat d’ahir al Consell General. El pròleg va ser l’esmena a la totalitat presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata al projecte de llei de modificació de la llei d’horaris comercials, i la clausura va ser la necessària elaboració de la llei del comerç. Un punt, aquest darrer, en el qual els dos grups parlamentaris, PS i DA, es troben d’acord, malgrat divergir en els camins per fer-la realitat.

El conseller socialdemòcrata, David Ríos, va iniciar la seva defensa a l’esmena assegurant que el projecte de llei de DA per a flexibilitzar els horaris al comerç «és una cortina de fum» i va exposar que és contrària a l’article 3.2 de la Constitució, relacionada amb «la protecció de la família i també de les persones que treballen al comerç», va manifestar Ríos. El treball per la conciliació familiar que hauran de fer les empreses, exposat tant per la consellera del grup demòcrata, Olga Adellach, com pel propi Alcobé en els seus discursos de defensa, no van convèncer als socialdemòcrates. Segons va qualificar Ríos, «DA està fent un salt al buit sense xarxa».

Per la seva part, el cap de Govern, Toni Martí, també va voler ser partícip a la discussió assegurant que només «el 10% de les famílies van a buscar els seus fills a les llars d’infants a l’hora de tancament». Martí volia plantejar, així, que la ciutadania és capaç d’organitzar-se en la tasca familiar. També en aquest sentit, el cap de Govern va exposar que la pitjor conciliació familiar «és arribar a casa havent perdut la feina».

L’altre aspecte en el qual van encallar les dues postures polítiques va ser en els beneficis econòmics que aquesta flexibilització horària ha de suposar pel comerç. El PS va criticar que el Govern no hagués realitzat un estudi detallat respecte l’impacte que aquest pot suposar abans d’aplicar la mesura, una demanda que Alcobé va respondre sol·licitant un estudi de les mateixes característiques per determinar els greuges que va suposar, segons el seu parer, el tancament obligat de vuit diumenges a la tarda. L’impacte es determinarà a posteriori de l’aplicació, segons el ministre, un «experiment preocupant», va lamentar Ríos.

La llei, al setembre / Amb tot, l’esmena a la totalitat del PS va ser rebutjada pel Consell. La llei serà debatuda en la Comissió d’Economia i posteriorment al Consell General. Adellach va informar que s’aplicarà a partir del setembre, mentre que Alcobé va ser més agosarat i va assegurar que fins i tot els darrers dies d’agost podria estar en vigor. El grup socialdemòcrata va voler entrar de nou en la controvèrsia en aquest sentit, reivindicant que si a l’agost no està en vigor «no serà per culpa nostra, sinó perquè no els convé o perquè no hi són», va manifestar el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu. Adellach va respondre que es tracta de seguir «el reglament que dicta el Consell».

El PS prendrà la iniciativa / La polèmica sobre de la flexibilització horària va traslladar-se posteriorment al debat sobre la necessitat de donar celeritat a l’elaboració de la llei del comerç. Bartumeu va assegurar que el seu grup té ja un text al respecte «pràcticament acabat» i que si abans de l’octubre DA no ha presentat la seva proposta, «serem nosaltres els que prendrem la iniciativa parlamentària» i presentaran la seva proposició de llei. A aquesta amenaça Martí va respondre que no serà Bartumeu «el que marcarà el timing de la legislatura» .

Alcobé, per la seva part, va exposar que trobava «curiós» que el PS vulgui actuar ara quan «en 20 mesos no ho va fer», en relació la seva legislatura. El ministre no va voler posar terminis per tirar endavant la llei però sí que va assegurar que seria durant aquesta legislatura i a partir d’un treball en consens amb totes les parts implicades.