El conseller general socialdemòcrata, David Ríos, va acusar ahir el cap de l’executiu, Antoni Martí, de no governar “per a tots” i d’infringir un “greuge molt important entre les grans superfícies i els petits i mitjans comerços” amb el Projecte de llei de modificació de la Llei d’horaris comercials, que s’aprovarà a finals d’agost després que el Consell General rebutgés ahir l’esmena a la totalitat del grup socialdemòcrata per 6 vots a favor i 20 en contra.
Ríos va demanar als representants de la majoria que no facin “experiments en temps de crisi” i “retirin aquest Projecte de llei”, en considerar que “pot provocar un increment en el tancament de comerços i un augment de persones al servei d’ocupació”.
En aquest sentit, va argumentar que “els petits comerços hauran de fer mans i mànigues per mantenir-se oberts, i qui no s’hi pugui adaptar haurà de tancar”.
A més de considerar la norma “precipitada i poc reflexionada” i lamentar la falta d’un “estudi de mercat seriós”, el conseller socialdemòcrata va assegurar també que el Projecte de llei “menysté la conciliació de la vida familiar i laboral”, ja que la disposició addicional que fa referència a aquesta qüestió “és un brindis al sol si no estableix les mesures concretes”.
Tot i admetre la falta d’un estudi que acompanyi el Projecte de llei, el Govern i el grup parlamentari demòcrata van defensar la reforma dels horaris comercials com a mesura urgent i efectiva de reactivació econòmica. En contraposició amb els arguments socialdemòcrates, la consellera general de la majoria, Olga Adellach, es va mostrar convençuda que el nou marc legal “permetrà generar activitat, i pot incidir positivament en les rendes dels treballadors”.
Així mateix, Adellach va acusar els socialdemòcrates de “fer demagògia amb la flexibilització dels horaris comercials”, després de recordar “el que va provocar amb el tancament dels diumenges”. Sobre aquest tema, la consellera demòcrata va assegurar que, a diferència de l’anterior executiu, en el cas que finalment la norma tingués uns efectes no desitjats “el Govern rectificarà”.
Les referències a l’obligatorietat de tancament de deu diumenges a la tarda -que posteriorment van passar a ser vuit- van ser constants tant en les intervencions del grup demòcrata com en les del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobe, que va respondre a Ríos que el projecte és un “experiment possibilista, que no obliga els comerciants”. A més, Alcobé va assegurar que “Andorra és el país de l’entorn més restrictiu amb els horaris comercials”, i va recordar que “a les zones turístiques, en la majoria de casos l’horari és lliure”.
Pel que fa a les acusacions de no governar per a tots els ciutadans, el ministre va replicar al conseller socialdemòcrata que la intenció de l’executiu no és “crear dos andorres” sinó anar “tots plegats”, i va concloure que, donada la situació actual, “o ens en sortim tots junts o ens enfonsarem tots”.
Durant la compareixença posterior a la sessió de Consell General, el cap de Govern va reafirmar la seva voluntat de “governar per als 70.000 habitants”, i va afegir que “es vol fer una llei a favor de la reactivació econòmica, i això és a favor de tots els ciutadans d’Andorra”. En relació amb els retrets de l’oposició per no adequar els serveis de transport públic i de guarderia, el cap de Govern va replicar que s’ha analitzat la situació de les escoles bressol, i que dels 100 nens que hi van “deu van a buscar els fills a última hora”.
Llei del comerç
El debat de l’esmena socialdemòcrata va servir també per posar sobre la taula la necessitat urgent d’aprovar una Llei del comerç, que haurà de regular els horaris comercials, entre altres punts. En aquest sentit, la consellera demòcrata Olga Adellach va demanar al Govern que presenti un projecte de llei al més aviat possible, mentre que el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va informar durant la compareixença posterior a la sessió que si l’executiu no ha donat aquest pas abans de finals de setembre, serà el seu grup qui presenti una proposició de Llei del comerç. De la seva banda, Martí va afirmar que “Bartumeu no marcarà el timing de tota la legislatura” i va afegir que abans d’enllestir el text legal cal escoltar la ciutadania.
Nomenaments i informes
La sessió també va servir per presentar l’informe anual del Raonador del Ciutadà corresponent al 2010 i per nomenar Josep Rodríguez nou Raonador i Raül González president del Consell d’Administració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances, que també estarà format per Josep Segura, Francesc Areny i Josep Casal. Els consellers socialdemòcrates van abstenir-se en la votació de Rodríguez, en considerar que se’ls ha imposat un candidat que només té “un currículum de partit”. En contrapartida, l’elecció de González va ser per assentiment, després que els socialdemòcrates arribessin a un acord amb el Govern perquè puguin proposar el relleu de Segura.
El Consell aprova per assentiment la modificació de la Llei del sòl per reactivar el sector de la construcció
El Consell General va aprovar ahir per assentiment el Projecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme amb l’objectiu de reactivar el sector de la construcció i facilitar la feina dels comuns. Entre els principals canvis, destaca la possibilitat de fraccionar o ajornar la cessió econòmica fins a un any després de la liquidació de l’obra, rebaixant d’aquesta manera els costos financers per als promotors. La norma possibilitarà també que els plans parcials es puguin aprovar simultàniament, amb l’objectiu de reduir els terminis per iniciar la construcció. També es modifiquen alguns requeriments i es flexibilitzen els procediments per ajustar els plans d’urbanisme.
El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va agrair el treball realitzat amb l’oposició i va explicar que en els dos propers mesos s’hauran d’adaptar els reglaments associats a la Llei. Així mateix, va celebrar que s’hagin pogut reduir les “rigideses en el model, que podien arribar a desanimar propietaris, promotors i constructors”.
De la seva banda, el conseller general socialdemòcrata, Gerard Barcia, es va mostrar satisfet que “s’hagi conservat el treball impulsat la passada legislatura”, a més d’incloure “allò que no vam arribar a consensuar amb Andorra la Vella i Escaldes. Així mateix, va aplaudir l’executiu per haver “cercat el màxim consens, fins i tot amb els comuns”.