Per un govern econòmic europeu

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font:
Publicat el: 30 de Juny de 2011

El 21 de juny, la primera secretària del Partit Socialista francès(PSF), Martine Aubry, i el president del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), Sigmar Gabriel, van fer pública una declaració comuna demanant més valor i més solidaritat en la crisi i defensant un govern econòmic europeu.

Plantegen reformar en profunditat la política econòmica, financera i social europea i posen en evidència que és un error pretendre sortir de la crisi -com ho fan els liberals-conservadors- únicament amb el rigor pressupostari i una estricta austeritat en la despesa pública.

La declaració socialdemòcrata franco-alemanya diu que aquest plantejament és tan erroni com perillós. En efecte, la crisi actual no es pot reduir al greu problema de l’endeutament públic quan hi ha “… una causa central de la crisi actual…” que no és altre que “… la crisi dels mercats financers internacionals, provocada per una especulació forassenyada que ha obligat repetidament els Estats membres de la Unió Europea a endeutar-se molt per impedir un enfonsament total dels mercats financers.”

I la declaració continua dient que la política dels conservadors europeus fa que “… els bancs i els especuladors, les operacions financeres arriscades dels quals han provocat precisament la crisi, se’n surten sense tenir que suportar-ne les conseqüències. No és ni econòmicament pertinent ni socialment just.”

Em sembla una anàlisi molt encertada que també ens pot servir a l’hora d’encarar la nostra pròpia acció política.

El text -que trobarem AQUÍ– també fa una sèrie de propostes adreçades a reforçar la solvència, la liquidesa i les garanties de les entitats bancàries a Europa. I també recull la proposta d’imposar una taxa sobre les transaccions financeres internacionals, proposta llençada des del Partit dels Socialistes europeus.

D’aquesta proposta en parlarem en un altre comentari en els propers dies.