Expedients de Funció Pública… i molts més

Autor: T. SOLANELLES / A. TUGAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Juny de 2011

L’excap de Govern i actual president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va assegurar ahir que els documents relatius a l’àrea de Funció Pública que un informe del GRECO reflecteix que haurien desaparegut no són els únics que van trobar a faltar quan el PS va arribar a l’executiu

Tanmateix, va assegurar que la desaparició dels dossiers relatius a expedients disciplinaris (o lligats a suposades corrupteles com s’hi refereix el GRECO) no va ser denunciada expressament per l’executiu. “El Govern no va denunciar el senyor Pintat”, va matisar ahir, aclarint que l’absència de fitxers va aparèixer en el marc de les múltiples entrevistes que van fer els avaluadors de l’esmentat organisme internacional.

Bartumeu va explicar que, concretament, sobre la desaparició dels dossiers esmentats en l’informe del GRECO n’havia parlat el secretari d’Estat socialdemòcrata de Funció Pública, Marc Miró. Miró, consultat ahir pel Diari, no va voler fer cap mena de comentari sobre l’afer. El líder del PS va recordar que el secretari d’Estat va constatar “que no se li havia fet el traspàs” de documentació de manera adequada, una queixa que Bartumeu va estendre a d’altres departaments. Així, ahir va insistir en el fet que en l’arxiu governamental hi manquen les actes dels consells de ministres celebrats els anys 2004, 2005 i 2006. I els que es van fer entre el 24 d’octubre del 2007 i el 26 de març del 2008. Aquestes mancances van ser degudament notificades en constatar-se. El parlamentari socialdemòcrata va recordar ahir, amb el document a la mà, que el 16 de juny del 2009 el notari Estañol va aixecar acta de l’absència perquè en quedés constància. Ni les actes dels consells de ministres ni la documentació referida pel GRECO no haurien aparegut.

De fet, Bartumeu va explicar ahir que “no se sap què hi havia” en relació amb la documentació a la qual es refereix l’organisme internacional, però en tot cas “allà no hi són. Els documents han estat sostrets o destruïts”. El líder del PS va deixar entreveure que molts dels documents que s’haurien trobat a faltar a Funció Pública tindrien a veure amb expedients disciplinaris oberts a funcionaris. En el seu informe, els mateixos avaluadors del GRECO deixen clar que és molt complicat que hi hagi corrupció al Principat. “La petita mida de la comunitat andorrana ofereix un control social més gran que en altres llocs i, pel que sembla, ajuda a reduir certes tendències criminals”, diu l’informe. Mentrestant, Jaume Bartumeu es va vanagloriar d’haver fet un bon traspàs de poders amb els actuals rectors del Govern del Principat. I d’haver deixat intacta tota la documentació existent.

DOS EXSECRETARIS D’ESTAT NEGUEN IRREGULARITATS

Dos exsecretaris d’Estat de Funció Pública en governs liberals, Jaume Domènech i Jacint Risco, van assegurar que sota els seus mandats no hi va haver cap irregularitat ni desaparició documental. Domènech va assegurar ahir que mentre ell va ser a l’executiu “no hi va haver res de res. Res d’estrany. I encara menys a Funció Pública”. Després de recordar que havia rebut una delegació del GRECO i se li havia facilitat la documentació requerida, Domènech també va explicar que no ha estat coneixedor de cap cas de corrupció i que l’acusació que ara ha sortit a la llum pública “em sona més a brutícia política que a realitat”. De la seva banda, Jacint Risco va explicar que “mentre hi vaig ser jo, de cap manera” no van desaparèixer documents. Encara més, va garantir que “els expedients disciplinaris estaven guardats sota clau” i que no hi va haver cap mena de destrucció.

pdf3.jpg