La festivitat de diumenge vinent

Autor: EDITORIAL
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 28 d'Abril de 2011

La disputa sobre els horaris comercials torna a primera línia amb motiu de la celebració, diumenge, del Primer de Maig. Els botiguers del Pas de la Casa, o una majoria d’ells, han insinuat la possibilitat d’obrir els comerços malgrat que el calendari marca la data com d’obligat tancament.

El motiu, com va passar amb el polèmic decret de tancament durant deu tardes de diumenge a l’any, es basa en el mal moment que viu el sector i en una temporada alta que ha estat desastrosa, segons les primeres valoracions dels comerciants.

La situació està clara, i la meitat de les botigues del Pas de la Casa es plategen obrir diumenge. Com no podia ser d’altre manera, el fins ahir cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu, va recordar que l’obligació de l’Executiu és fer complir la llei i que en aquest cas de l’1 de maig no existeix cap escletxa que admeti cap discussió. La llei, agradi o no, s’ha d’acatar, de la mateixa manera que s’ha d’admetre que com passa en la majoria de països del nostre entorn el Dia del Treball és festiu per a la gran majoria de treballadors.

Debat a banda i molt diferenciat ha de ser la situació d’un sector que travessa moments difícils, i també l’especificitat del Pas, que es nodreix d’un gruix de clientela que res té a veure amb la resta del país. I de la mateixa manera que no es pot qüestionar que la temporada ha estat nefasta, és pot dubtar que una jornada de venda pugui salvar aquesta temporada.

Tocarà al Govern dels demòcrates decidir com es compagina en els propers anys els interessos legítims dels comerciants i els drets dels treballadors. Més feina tindrà el gabinet en adoptar les mesures adients per afrontar els efectes d’una crisi que supera les fronteres andorranes i que depèn en gran part de l’evolució dels veïns del sud, un dels països que més està patint la crisi econòmica.

Però des de l’òptica més domestica, l’1 de Maig és aquest any festiu, tal i com es va comprometre el PS en la seva campanya electoral i com va acordar el Govern. Posar en una balança la possible sanció per incomplir la llei, i a l’altre costat els possibles beneficis que comporta un diumenge a l’any, amb les pistes d’esquí ja tancades, sembla almenys buscar un alleujament allà on no hi és, i intentar compensar uns resultats finals amb un incompliment que ni de bon tros servirà per transformar els resultats.

S’ha de respectar la llei malgrat que no s’hi estigui d’acord, com defensen la majoria d’associacions de comerciants. Fer el contrari és enviar un missatge erroni a la societat, perquè la ciutadania no es mesura en funció de l’activitat.

pdf3.jpg