Bartumeu ocuparà l’escó, però no farà discurs alternatiu

Autor: IAGO ANDREU
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 d'Abril de 2011

El futur és incert, però el cap de Govern en funcions i gran derrotat de les eleccions del 3-A, Jaume Bartumeu, no tira la tovallola; si més no, per ara. Després de Setmana Santa Bartumeu ocuparà el seu escó al Consell General per bé que descarta presentar una candidatura alternativa a la de Toni Martí al debat d’investidura. Així ho va explicar ahir al matí el líder socialdemòcrata, que també va informar que el PS celebrarà un congrés extraordinari al juny per decidir el seu futur i renovar els càrrecs del partit.

En la línia del que ja va anunciar la nit electoral, Bartumeu no dimitirà, com a mínim per ara, i té intenció d’anar al Consell General i liderar el delmat Grup Parlamentari Socialdemòcrata que després del revés electoral de diumenge només comptarà amb sis consellers generals. Fonts del PS expliquen que, el fet que els pesos pesants del partit anessin a les candidatures territorials i que només hagin entrat consellers per la circumscripció nacional fa que buscar un lideratge alternatiu al de Bartumeu entre dins del Grup Parlamentari sigui força complicat.

Que l’actual cap de Govern en funcions mantingui el seu escó al Consell General no implica que Martí hagi de competir amb ningú en el debat d’investidura. El líder socialdemòcrata va avançar que no presentarà discurs alternatiu perquè la victòria demòcrata és incontestable i l’escenari és molt diferent al que es produiria en cas d’una majoria relativa.

En qualsevol cas, sempre segons el full de ruta que va començar a esbossar Bartumeu ahir, serà el partit qui tingui l’última paraula. Després de la reunió del comitè executiu de dilluns, en què la cúpula del partit va posar els càrrecs a disposició per la desfeta a les urnes, un comitè directiu ampliat –amb tots els càrrecs públics socialdemòcrates i els candidats del 3-A– començarà demà a analitzar la situació. La reunió del directiu servirà per convocar el congrés per al primer o segon cap de setmana de juny, un congrés que previsiblement anticiparà al renovació dels càrrecs executius del partit que no s’hauria produït fins al setembre de no haver patit els socialdemòcrates un càstig tan sever a les urnes.

La vista a les comunals / El congrés del juny també servirà per definir l’estratègia de cara a les eleccions comunals del desembre, en la que els socialdemòcrates es juguen mantenir els comuns d’Andorra la Vella i Encamp, aquest últim amb la renovació que imposa el fet que Miquel Alís i Gabriel Dallerès han esgotat el màxim de dos mandats consecutius. Bartumeu va indicar ahir que el PS ja havia començat a definir l’enfoc de les eleccions comunals, però va admetre que molt probablement s’hauran d’adaptar a la nova situació sorgida després de la desfeta de diumenge.

Quant al Comú d’Andorra la Vella, és precisament en aquesta institució –ben aviat l’administració pública més important que controlarà el PS– on s’han començat a escoltar les primeres veus crítiques amb l’estratègia seguida pels socialdemòcrates aquests darrers anys. La cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, va ser la primera a reclamar una reflexió autocrítica la mateixa nit electoral, petició que va repetir a través de les xarxes socials dilluns al matí. En referència a Ferrer, Bartumeu va recordar que té la via oberta per presentar una candidatura al congrés del juny si així ho creu convenient.

Oposició socialdemòcrata / Bartumeu va reiterar ahir la voluntat del PS de fer una oposició constructiva i de culminar el traspàs de poders el més ràpid possible amb el nou Executiu. «Nosaltres els donarem 100 dies de gràcia, però hi ha coses que no poden esperar, com l’acord monetari, i Brussel·les no els donarà 100 dies de gràcia», va advertir Bartumeu en referència als demòcrates.

pdf3.jpg