Bartumeu es compromet a revisar la taxa sobre els carburants

Autor: E. A.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 29 de Març de 2011

El cap de Govern en funcions i candidat del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, es va comprometre ahir a adaptar la fiscalitat perquè els costos dels transportistes no segueixin la mateixa progressió ascendent dels últims mesos, i que és conseqüència de l’augment continuat del preu dels carburants. Així ho va fer saber als representants de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra (ATMCA), amb qui el líder socialdemòcrata es va reunir al matí.

La mateixa reunió va servir per parlar amb membres de l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda), a qui Bartumeu va explicar en quin punt es troben els treballs del Govern per a la pròrroga del conveni amb l’Estat espanyol sobre l’exportació de les deixalles.

La principal preocupació que l’Associació de Transportistes va transmetre a Bartumeu en la reunió d’ahir va ser l’augment continuat del preu dels carburants, que de fet tenen el mateix cost per als conductors particulars que per als transportistes. Els transportistes es van queixar que, per culpa d’aquest encariment, hi ha hagut conseqüentment un augment progressiu del conjunt dels costos a què ha de fer front el col·lectiu i que acaba repercutint en el preu final dels productes.

Si és reelegit a partir del resultat dels pròxims comicis, Bartumeu es compromet a revisar les taxes que s’apliquen als carburants destinats a la locomoció –diferents a les del gasoil per a calefacció–, de manera que no suposi una «sobrecàrrega dels costos» per als transportistes. Aquest, de fet, és un tema que ja va sortir a l’última assemblea general de l’entitat, que va tenir lloc el mes de febrer passat i a la qual Bartumeu va assistir com a cap de Govern.

«Estudiarem com adaptar la fiscalitat perquè els costos dels transportistes no continuïn augmentant, entenent que una mesura d’aquest tipus també aniria en benefici del consumidor final», va puntualitzar Bartumeu.

Així mateix, Bartumeu va parlar amb els gestors de residus, que volien saber en quin punt es troba la qüestió de l’exportació a l’exterior de part dels residus –en aquests moments, Andorra exporta els residus separats per al reciclatge dels materials, les cendres del forn incinerador i els llots i fangs provinents de les depuradores d’aigua. Sobre aquest tema, el cap de Govern en funcions va aclarir que s’està treballant amb la pròrroga del conveni existent amb l’Estat espanyol.

La relació amb Europa / Encara que no va ser el tema que va centrar la trobada amb els transportistes, Bartumeu va explicar que una de les preguntes que li van formular va ser sobre la relació d’Andorra amb la Unió Europea. En aquest sentit, el candidat del PS els va explicar la proposta d’acord d’associació, pel qual Andorra s’associaria al nou Espai Econòmic Europeu, al costat d’altres microestats. Bartumeu va subratllar, així, l’interès que l’encaix amb Europa suscita als professionals del país.

pdf3.jpg