El PS rebutja que la nova llei de la CASS conservi el règim especial als pagesos

Autor:
Font:
Publicat el: 27 de Febrer de 2008

diaridandorra

C. Berrio/ G. Pérez 

El grup parlamentari socialdemòcrata rebutja la petició de l’Associació de Pagesos i Ramaders de mantenir-los el règim especial en la nova llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El president del PS, Jaume Bartumeu, va mantenir ahir una reunió amb el col·lectiu en què els va reiterar que els tres grups amb presència al Consell havien donat suport al nou text, que elimina el règim especial dels treballadors per compte propi.

El partit socialmòcrata considera que pagesos i ramaders s’han d’adaptar al règim comú de cotitzacions i que no es pot afavorir determinats sectors d’activitat, ja que “en moments difícils” altres sectors també podrien demanar ajudes a la CASS. Segons el màxim responsable del grup parlamentari socialdemòcrata, les subvencions a l’agricultura i la ramaderia han de provenir del Govern i en cap cas de la seguretat social. “El suport al sector no ha de ser a través de règims especials”.

De la seva banda, l’Associació de Pagesos reitera la necessitat de mantenir els beneficis de les condicions especials. El president, Miquel Font, va explicar que la CASS atorga als agricultors “petits avantatges”, com ara la reducció en les cotitzacions.  Segons Miquel Font, el col·lectiu es beneficia, aproximadament, de cotitzar un 10 per cent menys a la seguretat social amb relació a la resta de treballadors. L’associació destaca la necessitat que es mantingui el règim actual per al sector de l’agricultura i la ramaderia.

Això no obstant, els socialmòcrates han estat rotunds en la negativa. Font va explicar, en finalitzar la trobada amb Jaume Bartumeu, que volien conèixer com quedava la llei de la CASS, però que no es va entrar al detall. Les dues parts van abordar específicament el punt dels règims especials.

La trobada dels pagesos i ramaders amb els parlamentaris socialdemòcrates obre la tanda de negociacions amb la resta de grups al Consell. L’associació també té la intenció de demanar a liberals i centristes que es modifiqui del nou text l’article que equipara el règim  de la seguretat social del col·lectiu amb la resta de sectors d’activitat.

Després d’entrar a tràmit parlamentari, la futura llei de la CASS encara pot rebre les esmenes dels diferents grups. L’Associació de Pagesos i Ramaders confia que el Partit Liberal o els centristes de CDA+Segle 21 acullin la petició de mantenir-los la situació especial i presentin una esmena parcial al text abans de l’aprovació definitiva.

Compromís per a una esmena a la totalitat al projecte de llei sindical

El president del grup parlamentari socialdemòcrata va assegurar ahir als representants de la Unió Sindical (USdA) que la formació presentarà en breu l’esmena a la totalitat del projecte de llei sindical. Segons Jaume Bartumeu, el text elaborat pel Govern “no assumeix els estàndards europeus mínims”. Així mateix va confirmar que presentaran l’esmena a partir de la setmana vinent, tot i que no en va concretar el dia.

Bartumeu es va reunir ahir amb el col·lectiu per abordar la situació actual després de les accions dutes a terme amb el suport dels sindicats veïns. El líder socialdemòcrata va reiterar-los les mancances del projecte de llei.

De la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, va indicar que la trobada amb els representants socialdemòcrates va ser “informativa, per posar els punts sobre les ís”. Ubach confia que el PS presenti en breu l’esmena a la totalitat i el text alternatiu al projecte de llei sindical.

pdf1