Bartumeu analitzarà possibles solucions a la doble nacionalitat

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 25 de Març de 2011

«No podem seguir mirant cap a un altre costat». El cap de Govern en funcions i candidat del PS, Jaume Bartumeu, és conscient que la qüestió de la doble nacionalitat és un tema que s’ha d’estudiar amb profunditat, ja que qualsevol modificació eventual implicaria una reforma de la Constitució.

En qualsevol cas, Bartumeu està disposat a fer aquesta anàlisi i a esbrinar si el conveni del Consell d’Europa sobre la doble nacionalitat podria arribar a «quadrar» amb allò que disposa el text constitucional, proposant la distinció entre una nacionalitat activa i una nacionalitat inactiva. El líder socialdemòcrata es va reunir ahir a la tarda amb els representants del Sindicat d’Empresaris Portuguesos d’Andorra (SEPA), que li van manifestar les reticències dels residents portuguesos a l’hora de demanar la nacionalitat andorrana, precisament perquè han de renunciar a la seva nacionalitat d’origen. Així mateix, el SEPA es va interessar pel calendari de negociació dels acords per evitar la doble imposició, que Bartumeu considera que podrien estar enllestits «en qüestió de mesos».

El candidat a la reelecció com a cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el candidat del PS a la llista territorial de la Massana, Pere López, es van reunir ahir a la tarda amb els representants del SEPA, que els van manifestar la seva preocupació per la situació en què es troben alguns residents portuguesos, que no demanen la nacionalitat andorrana perquè no volen haver de renunciar a la portuguesa. Segons va explicar Bartumeu, aquest és un fet habitual i, per tant, s’ha d’encarar.

Bartumeu va recordar que el seu Govern és el primer que ha començat a obrir expedients a les persones amb doble nacionalitat. «Som conscients del problema i som conscients que s’ha d’analitzar», va afegir el cap de llista que, de totes maneres, apel·la a la prudència en una qüestió que afecta directament allò que disposa la Constitució andorrana.

La proposta del PS passa, en primer lloc, per estudiar la manera de trobar una solució que faci compatibles el text constitucional i el conveni del Consell d’Europa en aquesta matèria. Bartumeu no es va voler mullar en un tema d’aquesta complexitat, encara que va avançar que una possibilitat seria establir alguna mesura que fes compatibles dues nacionalitats si una d’elles és activa i l’altra inactiva. Aquesta proposta seria útil sobretot per a aquelles persones que es troben amb grans dificultats per renunciar a la seva nacionalitat, com és el cas, segons va indicar Bartumeu, dels argentins, cubans i marroquins, a qui el seu país no els admet les renúncies.

D’altra banda, els representants del SEPA també es va interessar pel calendari d’aprovació i aplicació dels convenis per evitar la doble imposició amb Espanya i amb Portugal. Bartumeu va apuntar que aquests es podrien aconseguir amb una rapidesa raonable a partir de l’aprovació de l’IVA al Consell General.

pdf3.jpg