Aprovat el decret que posa fre al consum d’alcohol al carrer

Autor: P. G.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 24 de Març de 2011

El fenomen del botellón serà sancionat en breu quan es publiqui en el BOPA el decret que el Consell de Ministres va aprovar ahir i que regula el consum de begudes alcohòliques en la via i espais públics. Amb aquest decret la Policia té ja una eina legal per aplicar en contra d’aquest fenomen, que en moltes ocasions deriva en actes incívics. Aquest fet ha estat objecte d’algunes denúncies i queixes de veïns i comuns, segons va explicar ahir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé. L’excepció d’aquesta norma són les terrasses dels bars i les festes populars.

El nucli urbà del Pas de la Casa, així com altres zones com Arinsal i el Parc Central a la capital han estat alguns dels llocs on més queixes s’han donat d’aldarulls de joves que compren les begudes alcohòliques als supermercats i que surten per les nits de festa consumint prèviament al carrer l’alcohol comprat. El nou decret que es preveu entri en vigor en les properes setmanes desenvolupa tot un seguit d’actuacions a seguir per perseguir el botellón.

Els espais que estan exempts d’aquesta nova normativa són les terrasses dels establiments d’hoteleria, com bars, restaurants i locals, així com també aquelles festes populars i parroquials on ja es preveu aquesta pràctica com una cosa usual.

Una aplicació gradual / Bartolomé va voler destacar ahir que l’aplicació del nou decret es farà «de forma gradual» ja que segons el portaveu del Govern la intenció no és començar a posar multes sinó divulgar la norma per alertar de la seva prohibició.

Amb l’objectiu de preservar la tranquil·litat i l’ordre públic, els agents de Policia tenen planificades ja una sèrie d’actuacions per les zones pròximes als locals nocturns per divulgar la normativa. «La idea primera és educar», va explicar el portaveu de l’Executiu.

El decret penalitza l’acció del consum d’alcohol, sigui quina sigui la graduació d’aquesta beguda. No hi ha penalitzacions graduals segons la beguda sinó pel fet d’haver-la consumit en un espai públic.

Els joves en el punt de mira / Tot i que no hi ha cap estudi de perfil de persones que habitualment prenen begudes alcohòliques al carrer, la majoria dels que fan aquesta pràctica solen ser joves. La primavera i l’estiu són també, per altra banda, les estacions on més es produeix el fet del botellón. Tot i això, i en altres èpoques de l’any, com l’hivern, també és coneguda l’alta afluència de turistes i residents en espais de concentració de locals nocturns que beuen alcohol al carrer i molesten als veïns de la zona. Cal recordar, en aquest sentit, les queixes reiterades que veïns del Pas de la Casa han fet públiques per aldarulls als carrers d’aquesta localitat en horari nocturn.

Aquest decret és una norma que anirà paral·lela al reglament que l’Executiu deixarà pendent d’aprovar i que regularà l’activitat dels locals d’oci nocturn. Aquest compromís adquirit es deixarà damunt de la taula, segons va explicar ahir Bartolomé, perquè tot i que els esborranys estan fets encara queda la redacció definitiva per tal de marcar les classificacions d’establiments i els horaris de tancament definitius.

El portaveu del Govern va voler recordar ahir que a través del Pla Nacional contra la Drogodependència, els ministeris de Comerç, Salut i Interior treballen conjuntament per sancionar aquells establiments que venen begudes alcohòliques a menors.

Des d’aquests departaments alerten de la prohibició abans de sancionar aquests fets, va explicar ahir el portaveu de l’Executiu.

pdf3.jpg