Bartumeu preveu acabar amb el dèficit entre el 2014 i el 2015

Autor: EVA ARASA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 23 de Març de 2011

La perspectiva del Partit Socialdemòcrata (PS) és acabar amb el dèficit pressupostari «el 2014 o el 2015», segons va dir ahir el cap de Govern en funcions i candidat a la reelecció, Jaume Bartumeu. Ara bé, Bartumeu va recordar que una cosa és l’equilibri pressupostari pel que fa als ingressos i despeses de l’Estat, i una altra el «deute històric».

En qualsevol cas, «com més aviat aconseguim un pressupost equilibrat, abans s’eixugarà el deute», va afegir el líder socialdemòcrata. Per reblar les declaracions del dia anterior del ministre d’Economia i Finances en funcions i cap de llista del PS a la Massana, Pere López, Bartumeu va presentar ahir un quadre amb el dèficit real del Govern, que reflecteix que aquest va anar augmentant progressivament del 2007 al 2009, període en què va passar de 67,9 a 116,6 milions d’euros, i no va ser fins l’any passat quan es va invertir la tendència.

En la trobada setmanal amb la premsa –costum que el PS ja va instaurar a l’última campanya electoral–, Bartumeu va aprofitar per presentar un quadre amb l’evolució del dèficit pressupostari. Un dèficit que va arribar a un màxim l’any 2009 de 116,6 milions d’euros –la xifra correspon a l’últim exercici del govern Pintat. Entre el 2006 i el 2007, el dèficit s’havia mantingut més o menys estable (71,1 i 67,9 milions d’euros, respectivament), i es va disparar el 2008, quan va arribar a 99,1 milions d’euros. Després del pic que suposa el dèficit l’any 2009, el govern Bartumeu va aconseguir retallar-lo fins a 53 milions d’euros.

Pel que fa a l’increment del nombre d’empleats del Govern, aquest es va començar a contenir a partir del 2006, però no va ser fins al mandat dels socialdemòcrates que la plantilla no només no va augmentar, sinó que, fins i tot, va disminuir. Amb les dades a la mà, que reflecteixen que el 2009 i el 2010 el nombre d’empleats va decréixer –-2 i -4 treballadors, respectivament–, Bartumeu va voler deixar clar que la seva intenció no és reduir «per principi». «Quan s’ha de contenir, s’ha de contenir. Però si fa falta contractar algú, es contracta», va remarcar.

«Ambigüitats territorials» de DA / D’altra banda, Bartumeu va instar el candidat de DA, Toni Martí, a aclarir el que va titllar «d’ambigüitats territorials». En primer lloc, el candidat socialdemòcrata qüestiona si Martí donaria suport als «projectes faraònics» que defensa Unió Laurediana, com ara la urbanització i construcció d’una escola als Horts del Riu–que tindria un cost superior als 52 milions d’euros, una xifra que equival a la política anual d’inversió de l’Estat que planteja el candidat de DA.

Així mateix, i en relació amb l’Arxiu Nacional que s’ha de construir a la Massana, Bartumeu va remarcar que, mentre que el candidat de DA defensa que no és una inversió prioritària, el cònsol de la Massana, Josep M. Camp, diu que DA sí que construirà aquesta infraestructura. Bartumeu creu que aquestes «ambigüitats» demostren que el programa de DA és «fruit d’haver fet a corre-cuita una coalició d’interessos».

pdf3.jpg