La Cambra ressalta el baix nombre d’empreses acollides al programa de finançament preferent

Autor: REDACCIO / ANA
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 22 de Març de 2011

Pilar Escalé, directora de la Cambra de Comerç, va afirmar que el motiu pel qual només s’han concedit crèdits a 24 negocis per un valor de 2,5 milions d’euros en el marc dels programes de finançament preferent a les empreses és que «no és fàcil». Per la directora de la Cambra, aquests ajuts «tenen una sèrie de filtres com un seguiment de la subvenció a càrrec de l’empresa que fan que siguin més idonis per a empreses mitjanes o grans. També hi ha molt de desconeixement».

Malgrat aquestes afirmacions, Escalé va reiterar que no considera que la iniciativa sigui un fracàs i va dir que encara li falta un any de rodatge.

Escalé va fer aquestes declaracions després que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va visitar ahir al matí dues de les empreses que s’han acollit als programes de finançament preferent per a empreses. El titular de la cartera d’Economia va informar que, a més dels crèdits concedits, hi ha més d’una vintena de projectes en procés d’avaluació, i d’altres futurs empresaris que s’hi han mostrat interessats. La valoració del ministre sobre el projecte és molt positiva i va considerar com «un èxit aconseguir que en menys d’un any s’hagin creat o renovat 24 empreses». El Govern va aprovar els programes de finançament preferent per a empreses al passat mes de març del 2010. Segons va indicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, la majoria de plans han rebut crèdits al voltant de 100.000 euros. En la seva opinió, aquests projectes són positius per a crear llocs de treball i per diversificar l’economia.

El president de la Confederació Empresarial (CEA), Xavier Altimir, va assegurar sobre aquest programa que trobava idonis els ajuts però que «amb el finançament sol no farem res». Per Altimir, hi hauria d’haver ajuts no només per a les empreses que comencen sinó també per a aquelles que passen per problemes econòmics. Per Altimir, s’hauria de crear un ambient favorable a la creació d’empreses que passaria per un marc de seguretat jurídica sòlid.

Les dues empreses que va visitar López són Escorta, que es dedica a l’empaquetatge i etiquetatge, i la fàbrica de cervesa Alpha. Sobre aquesta darrera iniciativa empresarial, va afirmar que es tracta d’un producte que no s’havia fabricat mai al país. Un dels socis de la fàbrica Alpha, Antoni Medina, va explicar que des de principis d’aquest mes ja comercialitzen dos tipus de cervesa que es poden trobar en 14 establiments del Principat. L’objectiu d’aquesta nova empresa és poder arribar a abastir tot el Principat, però «ens costarà perquè de moment la producció és limitada», va dir, i va indicar que enguany estan fabricant uns 600 litres a la setmana.

pdf3.jpg