Activat un programa de tres anys per renovar el parc immobiliari

Autor: CLARA GARNICA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 17 de Març de 2011

El Govern va donar ahir, en el marc de la reunió del Consell de Ministres, el vistiplau al programa per a la rehabilitació d’habitatges i implantació d’energies renovables. Aquest pla, encarat a modernitzar l’actual parc immobiliari, així com també a potenciar l’estalvi energètic i la utilització de recursos del país, és fruit del treball de la Taula de l’Energia durant aquest darrer any.

El programa tindrà tres anys de durada, en el qual qualsevol ciutadà, sigui andorrà o sigui resident (aquest amb més de cinc anys de residència), podrà sol·licitar avantatges per a poder restaurar els seus immobles. Aquestes facilitats, tal i com havia avançat aquest divendres el ministre d’Economia i Finances, Pere López, deriven en dues opcions: els crèdits tous i les subvencions directes. Per tot, el Govern hi destinarà una partida (ja aprovada i dins les mesures de promoció de l’activitat econòmica), de 24,4 milions d’euros.

L’Executiu ha distribuït l’aplicació d’aquest nou programa en l’execució de tres nous decrets. Un primer relacionat amb l’aspecte financer, i que exposa que els crèdits preferents que podran sol·licitar-se tindran un tipus d’interès de l’euríbor més 0,5. Aquests tindran una durada màxima de set anys amb la possibilitat de carència de fins a 12 mesos i inclouran tant el cost de les obres com el projecte, la direcció d’obra i els tributs pagats. El Govern serà l’avalador d’aquests propietaris, que podran ser persones físiques, jurídiques o corporacions locals, com és el cas dels comuns. En cas que es deixi de pagar el crèdit, l’immoble «quedarà afectat pel deute» i el Govern passarà a gestionar els seus ingressos, tal i com va explicar López.

El segon decret és el que contempla el programa en sí, amb l’exposició dels requisits, de les modalitats i de les actuacions de rehabilitació que entren dins del pla. La norma informa que la modernització del part immobiliari abraça els aspectes d’habitabilitat, de seguretat industrial, d’accessibilitat (reducció de barreres arquitectòniques), d’eficiència o estalvi energètic i de façanes.

Pel que fa a les subvencions, podran assolir fins el 10% del cost total de l’obra, tot i que en el cas de la rehabilitació de façanes no podrà superar el 5%. Aquestes subvencions es concediran un cop acabades les obres, mentre que els préstecs es concediran abans d’iniciar els treballs.

López va informar que els demandants podran acollir-se tant als avals com a les subvencions (és a dir, un no és excloent de l’altre) i que es podran sol·licitar projectes de rehabilitació tantes vegades com es vulgui durant aquests tres anys. Per tal d’avaluar la seva preferència i adaptació al programa, s’ha creat una Comissió Tècnica de Rehabilitació, que estarà integrada per tècnics d’Urbanisme, d’Ordenament Territorial, de Seguretat i d’Energia del Govern, així com integrants de l’AGIA, del Col·legi d’Advocats, d’Enginyers i d’Enginyers tècnics. Aquesta comissió es reunirà «en funció de les demandes que arribin», va informar López.

10.000 € per a energies renovables / Finalment, el tercer decret aprovat ahir pel Govern se centra en la implantació de les energies renovables. Les facilitats donades per l’Executiu parteixen de la pauta dels altres dos decrets. És a dir, crèdits preferents cobrint el 100% del pressupost de l’obra i subvencions directes. En total l’Executiu hi destinarà 200.000 euros, i les subvencions concedides no podran superar els 10.000 euros. López va exposar que les facilitats busquen millorar una doble vessant: «l’aprofitament dels recursos naturals del país i l’eficiència energètica». Amb tot, les energies renovables incloses en aquest projecte són la biomassa, la solar, la geotèrmica i la fotovoltaica.

El ministre va cloure la seva exposició reconeixent que ela construcció passa per «un moment complex» i que aquest programa «tindrà una incidència positiva al sector». En el cas de la rehabilitació de façanes també va defensar la millora estètica, que ha de permetre que l’actual mercat immobiliari «pugui ser més atractiu», va manifestar el ministre.