La Constitució va celebrar ahir la seva majoria d’edat. 18 anys des de l’aprovació en referèndum el 14 de març del 1993.
Va ser una jornada festiva i molt institucional, però on la proximitat de la cita electoral del 3 d’abril va estar molt present en tot moment en l’ambient. Tant pels mateixos actes –absència de la sessió tradicional al Consell General en estar dissolt– com pels assistents. Així, al discurs de Jaume Bartumeu en la recepció que el cap de Govern va oferir a les autoritats al Centre de Congressos no hi van faltar referències als propers comicis. I a l’acte, gran representació de candidats de totes les llistes que s’hi presenten.
De fet, aprofitant el seu discurs, Bartumeu va recordar la important feina que tindran al davant els 28 escollits pel poble el dia 3. “Hauran de treballar de valent per continuar refermant el reconeixement exterior que s’ha aconseguit”, va apuntar el cap de Govern en funcions, amb referència a la sortida del Principat de les llistes de paradisos fiscals de l’OCDE i dels països veïns, així com les “avaluacions positives” del Consell d’Europa per la lluita contra la corrupció. El màxim responsable de l’executiu, a més, va recordar que tampoc no es podrà “oblidar el reforçament de les polítiques de reactivació econòmica” i que “caldrà fer-ho amb la vista posada en l’objectiu d’aconseguir tant l’arribada d’inversions com en l’exportació de béns i serveis”.
El polític socialdemòcrata va defensar la Constitució com a “exercici de gran responsabilitat i d’anticipació” que ha permès que “el Principat es normalitzés i disposés de noves oportunitats de futur”. Tot i això, Bartumeu va posar en relleu que encara queda feina per endavant per desplegar-la i, sobretot, per “corregir alguns dels desequilibris del país”. En aquest sentit, i ja en declaracions a la premsa, va admetre que “hi ha parts importants que encara no han estat desenvolupades” i com a exemple va posar la legislació laboral. “Estava feta i admesa a tràmit, però els grups van rebutjar tirar-la endavant quan es podia haver votat a final de desembre”, va lamentar.
A la recepció no hi faltaven els altres tres caps de llista nacional que concorren als comicis. El número 1 de Demòcrates per Andorra (DA), Toni Martí, va qualificar el discurs de Bartumeu de “correcte”, i va agafar el guant per “desplegar les mancances que encara queden”, tot i que remarcant la necessitat de “no prendre sols les decisions”, sinó “escoltant els ciutadans i compartint amb ells els projectes”.
Aquesta fórmula, va avançar l’excònsol major escaldenc, “serà més complicada”, però també va assegurar que “serà més útil”. Martí va fer una crida a la resta de la classe política del Principat per “sortir al carrer” perquè “a Andorra es pot fer si hi ha voluntat”. Això, al seu entendre, serà “un esforç col·lectiu que acabarà beneficiant” tot el conjunt de la ciutadania.
El candidat d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va recordar que la Carta Magna representa “el fonament sobre el qual es construeix un Estat de dret” i que “atorga la sobirania al poble”, fet que va explicar que “les noves generacions” han de recordar per la seva “importància”. Nomen va constatar que la Constitució “és un text modern” que té marge de recorregut encara. Sobretot si se’n fa “una adequada interpretació”. El líder d’ApC va advocar per “desplegar el Títol II, que és el que permet la Constitució econòmica i social”.
També en aquesta part constitucional va voler incidir la primera candidata de la llista dels Verds. Isabel Lozano va explicar que “el capítol social no està desenvolupat com caldria. Ens fa falta treballar-lo molt més”. La candidata ecosocialista va ser força crítica amb el discurs i l’actuació de l’ara cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu, de qui va dir que el seu parlament evidenciava que “ha viatjat molt per Europa”, i que potser això “era important”, però no al preu d’“oblidar els ciutadans del país”. Lozano va insinuar que “davant la situació econòmica que tenim” calia haver actuat molt més en tots els àmbits i, en resum, la breu legislatura ja closa suposen “dos anys perduts”.