Liechtenstein recomana l’Espai Econòmic

Autor: A. TUGAS
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Març de 2011

El Principat de Liechtenstein recomana al d’Andorra l’Espai Econòmic Europeu, sense cap mena de reserva. Aquest va ser un dels punts de la trobada que van mantenir ahir els prínceps hereus, Sophie i Alois, amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i amb el ministre d’Exteriors, Xavier Espot.

Els representants de Liechtenstein van acudir ahir de visita a l’edifici administratiu després d’haver-ho demanat ells mateixos, amb motiu d’un viatge que estan fent per Espanya, França i altres estats propers. El ministre Espot va assenyalar que de seguida s’hi va accedir, atès que “hi tenim una relació excel·lent”.

Durant l’entrevista que va mantenir amb els prínceps hereus, Espot va constatar que Liechtenstein aconsella a Andorra un acord d’associació “que inclogui l’entrada a l’Espai Econòmic Europeu”. El microestat hi pertany des de fa temps, i segons van explicar els prínceps al ministre “els ha portat molts beneficis”. De fet, Espot va explicar que fins i tot “han experimentat un creixement del sector financer des que hi han entrat”.

La conversa va versar sobretot de la relació amb Europa, i de com Andorra ha rubricat l’acord monetari amb la UE. Els prínceps van advertir Espot que “al principi la relació va ser difícil, perquè Europa exigia moltes coses que un petit país no pot assolir”, segons va explicar el ministre. Però com a contrapartida “la integració al mercat interior és ràpida i això és molt positiu per a l’economia d’un Estat com el nostre”, va assenyalar. Espot va sentenciar que, si Andorra ha d’entrar a l’anomenat mercat comú, “ho farà a través de l’Espai Econòmic, perquè és normal que ens exigeixin les mateixes normes”.

Els representants de Liechtenstein van explicar, a més, que la UE ha tingut en compte les característiques pròpies del país. Per exemple, amb la lliure circulació de persones, l’organisme supranacional “ha fet més suau la mesura per adaptar-la a les dimensions del país”. En aquest sentit, han assenyalat a Espot que “no hi hauria cap problema per adaptar- ho també a Andorra”.

Després de les reunions, els prínceps hereus es van desplaçar fins al Consell General, on van gaudir d’una visita a la nova seu amb el síndic Josep Dallerès.