Barcia compromet el Govern a fer un canvi milionari per al 2012

Autor: R. M. S.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 11 de Març de 2011

Abans del lliurament de premis de la Copa d’Europa d’esquí alpí d’ahir a Soldeu, va aparèixer per sorpresa un polític que mai es prodiga pels esdeveniments esportius. El va anunciar el secretari d’Estat d’Esports, Manel Blasi, que després de declarar a la premsa el bon sabor de boca general que ha deixat aquesta fita i la pista Avet en concret, va deixar caure que venia el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia.

Aquest, amb ganes d’anunciar novetats, es va deixar preguntar, i llavors va parlar dels canvis milionaris amb que el seu Govern es compromet per al 2012 -i més enllà- per invertir a Soldeu, no només pel tema dels accessos al poble o les places d’aparcament que falten de sempre, sinó per ampliar l’arribada de les corredores a la meta, i fins i tot la projecció d’una estructura que sobrevoli el riu per tal de poder fer unes graderies per gaudir l’any vinent de la Copa del Món. De quantitats de diners, això sí, ni paraula.

A tres setmanes i mitja per a les eleccions generals, a setmana i mitja que comenci la campanya electoral, Barcia va dir que considera obligatòria una millora global a Soldeu, i ho va justificar: «L’assaig general amb aquesta Copa d’Europa ha estat reeixit, però alhora hem de fer millores perquè hi ha deficiències». «El Govern ja ha invertit dues vegades a aquesta pista i ara farà i impulsarà totes les inversions que siguin necessàries», hi va afegir. Això, en concret, es resumeix «en quatre punts», segons el ministre.

El primer seria ampliar la zona d’arribada de les corredores una vegada han superat la línia de meta. No es tracta de posar l’arc final una mica més lluny d’on ara hi és la zona mixta, sinó allargar la zona de seguretat i per tant, tirar més enllà la zona mixta i unes futures graderies per al públic. Però, com que al darrere hi ha el barranc i el riu, la solució, segons Barcia, és sobrevolar-lo: «De la mateixa manera que es va fer en el seu moment un pont esquiable, s’ha de buscar alguna cosa pràctica per superar el riu». Allà, en tot cas, anirien les graderies que, en teoria, estarien a vessar per veure la Copa del Món del 2012. Els altres dos punts de treball serien els mals endèmics de Soldeu. Un és la millora dels accessos, per als quals Barcia anuncia «una rotonda a la sortida» perquè quan els turistes passen Soldeu i vulguin girar cua no hagin d’anar fins a les Bordes d’Envalira, «i una circumval·lació» que no queda massa clar per on aniria -qüestió d’espai.

El ministre considera que la fita de la Copa del Món ha de ser «el mirall en què s’ha de mirar l’esquí d’elit del sud d’Europa», i va insistir en la idea: «Andorra està consolidada en turisme d’esquí, ara falta fer front a l’esquí de competició».

¿QUI POSA ELS DINERS? / La idea dels aparcaments -unes 1.500 places- i els accessos a Soldeu no és de Barcia, sinó una pretensió del Grup Calbó, propietari de gran part dels hotels del poble, que manté la il·lusió que aquestes millores un dia siguin realitat. La despesa del compromís adquirit per Barcia ahir no està calculada, però és milionària, i amb tot, el ministre d’Ordenament Territorial va dir: «El Govern és l’impulsor, però ara s’ha de parlar amb els propietaris de l’estació i el Comú, que són els realment interessats».

LA PRIORITAT ÉS LA ZONA DE META / De la mateixa manera que no hi ha xifres del que costaria aquesta obra faraònica, tampoc no hi ha dates. Però, Barcia assegura que de cara a la fita de la Copa del Món del 2012, «el compromís és per les millores que siguin prioritàries», i el que és prioritari, segons el ministre, és «la zona de l’arribada».

NO HO CONSIDERA ELECTORALISTA / Preguntat per si es podria entendre aquest anunci com a electoralista, Barcia va respondre: «A la vida tot es pot entendre electoralista, i no», i llavors va insistir en la idea que Govern «ja ha invertit dues vegades en aquesta instal·lació d’elit» i que ha d’acabar la feina ben feta amb la resta de projectes.