Bartumeu troba «paradoxal» la proposta de Martí sobre turisme

Autor: EVA ARASA
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 9 de Març de 2011

El cap de Govern en funcions i candidat del PS, Jaume Bartumeu, troba «paradoxal» que el candidat de DA, Toni Martí, proposi doblar el pressupost dedicat a la promoció exterior d’Andorra, tenint en compte que «fa poques setmanes, quan era cònsol d’Escaldes-Engordany, va promoure la retirada de suport econòmic a Andorra Turisme per part dels comuns».

Bartumeu considera que es tracta d’un missatge electoralista i lamenta que aquest interès per la partida de turisme no es traduís en cap esmena al pressupost que havien presentat els socialdemòcrates, per part dels que ara són companys de candidatura de Martí. El número u del PS creu que, amb aquests missatges, DA pretenia desviar l’atenció del Global Tourism Forum, que s’ha celebrat aquests dies a Andorra la Vella.

El candidat socialdemòcrata va iniciar ahir un seguit d’esmorzars amb la premsa, que han de servir per comentar, de manera «informal», els temes d’actualitat –vinculats, inevitablement, a la precampanya i campanya electoral. És en aquest marc que Bartumeu va voler subratllar les actuacions del seu Executiu en matèria de turisme, no pas com a rèplica a les propostes que havia fet DA el dia anterior, sinó relacionant-les amb el fòrum del cap de setmana. «És la plasmació de l’acció de Govern per reforçar la projecció turística del país», va apuntar Bartumeu, referint-se precisament al Global Tourism Forum.

Ara bé, tot i que la intenció inicial era remarcar les accions que el PS ha dut a terme des del Govern en matèria de turisme –els acords amb Ucraïna i Polònia o la recuperació del turisme britànic–, Bartumeu va acabar al·ludint a les paraules de Martí del dia anterior, quan el cap de llista de Demòcrates per Andorra va plantejar, en el marc del seu programa electoral, doblar la partida dedicada a turisme durant els pròxims dos anys. Per Bartumeu, «no deixa de ser una paradoxa» la proposta que ara planteja Martí, després que els cònsols hagin retallat un 80% les aportacions dels comuns a Andorra Turisme.

En la mateixa línia que havia esbossat el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la cloenda del Fòrum de Turisme, Bartumeu va confirmar la voluntat d’obrir Andorra Turisme al sector privat. De fet, el cap de Govern i candidat socialdemòcrata va assegurar que aquest és «el moment adient per plantejar aquesta ampliació dels òrgans gestors d’Andorra Turisme» –és a dir, obrir el consell d’administració al sector privat–, tenint en compte que fa menys d’un mes que les dues entitats hoteleres es van fusionar efectivament en una de sola. Abans de plantejar aquesta obertura d’Andorra Turisme al privats, «calia que s’aclarís l’escenari pel que fa als interlocutors», va concloure Bartumeu.

Da replica / La rèplica de Demòcrates per Andorra no es va fer esperar. Ahir a la tarda, aprofitant una roda de premsa per presentar algunes de les propostes programàtiques, el número dos de la formació, Jordi Cinca, va assegurar que s’ha de parlar «amb una certa proporció» i va recordar que la seva proposta planteja ampliar el pressupost de turisme en 9 milions d’euros –per passar dels 9 milions actuals a 18 milions d’euros–, mentre que la xifra que els comuns han deixat d’aportar a Andorra Turisme se situa en els 109.000 euros.

Cinca va afirmar que els comuns no són «els que han de dirigir la política turística del país» i que no es poden comparar les finances comunals amb les de l’Administració general. «Els comuns poden intentar ajudar, però la responsabilitat recau en el Govern», va afegir.

pdf3.jpg