El Govern sosté que la llei de bombers serà prioritària a la propera legislatura

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 9 de Març de 2011

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va assegurar ahir, coincidint amb la celebració del 50è aniversari del departament de bombers, que l’aprovació de la llei del cos especial serà “una de les prioritats de la propera legislatura”, en considerar-la una eina “bàsica i necessària”.

Naudi va avançar que l’esborrany de llei està pràcticament enllestit i el va condicionar a l’aprovació de la Llei de la funció pública, que també està entre les prioritats de l’executiu de cara al proper mandat. Durant el discurs ofert als bombers, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va comprometre també a “continuar treballant en la llei fins que sigui aprovada pel Consell General”.

El director del departament de bombers, Joan Carles Recasens, va agrair el suport rebut de l’executiu per millorar la planificació i els recursos materials, si bé va lamentar que no s’hagi pogut enllestir la llei del cos, en considerar que “si hem de tornar a un altre Govern, podem tornar a estar igual”. “La valoració [de l’acció de govern] és molt positiva, sobretot sabent d’on veníem, i esperem no tornar-hi”, va concloure. Recasens es va mostrar satisfet que la majoria de les partides del 2010 dedicades als bombers es poguessin cobrir a través dels crèdits extraordinaris, i va afegir que “el pressupost del 2011 preveia tot el que ens faltava”.

Pel que fa als recursos humans, el director del cos va assenyalar que actualment faltarien setze efectius per millorar els aspectes de gestió i especialitats, mentre que la part operativa quedaria coberta amb l’actual organització. Sense comptar els 14 operadors i tècnics, actualment el cos té 113 efectius: 2 directors, 33 oficials i sotsoficials i 78 bombers, la qual cosa suposa 1,3 bombers per cada 1.000 habitants.

De la seva banda, el ministre d’Interior va admetre que, a mitjà termini, caldrà incrementar la plantilla “de forma progressiva”, si bé s’ha aconseguit garantir la seguretat “amb els mateixos efectius” que hi havia fins ara. Sobre aquesta qüestió, Naudi va concloure que “faltarien més hores o més efectius per avançar en l’àmbit de la  formació”.

El titular d’Interior també va informar que l’heliport situat a la terrassa de la caserna de bombers es podrà habilitar “en un termini de setmanes” després de fer-hi algunes adaptacions “mínimes”, consistents a col·locar bandes de senyalització als laterals i anivellar l’accés. El ministre va especificar que, tot i que s’havia buscat ubicacions alternatives, finalment les recents modificacions a la legislació internacional permetran que l’heliport es pugui situar a la terrassa, en lloc d’ubicar-lo a l’aparcament contigu.

Durant l’acte de celebració del 50è aniversari, que va comptar amb companys de professió dels països veïns, es va presentar l’himne del cos, es va fer una exhibició d’un rescat en un accident de circulació i es va condecorar alguns dels agents. En aquest sentit, destaca l’entrega del Pin d’Or a Ramir Mallol, un dels quatre primers bombers del Principat. Mallol, que va entrar al cos el 28 de juliol de 1961, va recordar els grans aiguats de l’any 1982 com una de les actuacions més greus que va haver d’afrontar durant els seus 26 anys de servei.

El departament va fer 2.266 intervencions durant el 2010, un 22% més que l’any anterior
El departament de bombers va fer 2.266 intervencions l’any passat, un 22% més que l’any anterior, un increment que s’explica essencialment pels serveis d’ambulància, que van augmentar un 77%, passant de 436 a 753. Les sortides per incendis es van reduir un 16%, de 274 a 230, mentre que les de salvament van caure un 8%, ja que el 2009 se’n van fer 346 i l’any passat van ser 320. Finalment, les tasques d’assistència tècnica, com per exemple l’obertura d’habitatges i d’ascensors i les operacions per inundacions, es van incrementar un 19%, passant de 812 a 963.

Per parròquies, destaca Andorra la Vella, amb 584 intervencions, 268 de les quals corresponen a assistències tècniques, mentre que en segon lloc hi ha Encamp, amb 510 intervencions, de les quals 258 corresponen al servei d’ambulàncies. La tercera parròquia en què es va fer més actuacions va ser Sant Julià de Lòria, amb 291, seguida de Canillo (245), la Massana (233), Escaldes-Engordany (219) i Ordino (100).

Pel que fa al nombre d’efectius utilitzats, el nombre mitjà de cada intervenció es va situar l’any 2010 en dos vehicles i quatre persones. Les intervencions en incendis, que són les que més efectius mobilitzen, ascendeixen a una mitjana de dos vehicles i sis persones, segons va informar ahir l’executiu mitjançant un comunicat amb totes les estadístiques del cos especial.
Entre les operacions de salvament, les més habituals han estat les d’accidents de trànsit, amb un total de 187, seguides de 99 rescats, 32 socors a víctimes i 2 operacions de salvament. Quant als incendis, destaquen 79 intervencions en habitatges i 44 incendis aïllats. Pel que fa al servei d’ambulàncies, hi va haver 308 sortides per serveis primaris per malaltia, el 41% del total, seguides de 203 serveis primaris (27%) i 189 primaris per accident (25%).

pdf3.jpg